Hardlopen goed tegen stress. Of…

post afbeelding

Dus ik had ineens een hele bak stress dit voorjaar. Iets met een nieuwe baan die niet helemaal was wat ik ervan verwacht had…of liever gezegd helemaal niet. In dit soort periodes ben ik altijd dankbaar dat ik een hardloper ben.

Hardlopen is tenslotte goed tegen stress en er was veel stress dus ik liep veel en vaak en hard. En toen het niet hielp, liep ik nog een stukje verder. Al rennend zou ik mijn hoofd echt wel leeg krijgen en rustig worden….dacht ik…niets bleek minder waar.

Cortiwattus..??

Terwijl ik de kilometers week na week opvoerde, ging ik nog slechter slapen dan ik al deed en voelde ik me steeds onrustiger. Ik snapte er helemaal niets van. Tot iemand me erop wees dat ik met al die lange afstanden mijn stesshormoon Cortisol weleens zou kunnen verhogen. Cortiwattus..?? Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord. Na wat gegoogle werd me ineens pijnlijk duidelijk dat dit echt weleens de oorzaak zou kunnen zijn van mijn onrust.

Oooh…Cortisol!

Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt bij zowel fysieke als psychologische stress. Het zorgt ervoor dat je lichaam in opperste staat van paraatheid is en dat je alert bent. Hardlopen ziet ons lichaam als ‘vluchten’ en als er gevlucht moet worden is er vast gevaar en dan maken we dus Cortisol aan. Tel dat op bij de Cortisol die waarschijnlijk toch al in mijn lichaam zat van de psychologische stress en daar gaat je goede nachtrust.

Genieten met mate

Na een weekje vakantie waarin ik helemaal niet hardgelopen heb, ben ik weer met kleine rondjes begonnen. Even geen afstanden van 20 – 30 km maar gewoon ‘kleine’ stukjes van zo’n 10 km. Ik voel dat het me goed doet. Ik kom weer blij en vol energie thuis en slaap steeds beter. Luisteren naar mijn lijf is het devies de komende tijd. Wel lopen, maar rustig aan. Het is met hardlopen eigenlijk zoals met zoveel dingen die verslavend zijn…genieten, maar met mate!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Gezonde levensstijl: productiever op het werk

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht