Hardlopen (is niet) leuk?

post afbeelding

Inhoudsopgave

Hardlopen kan (bijna) altijd

Het zijn er steeds meer: hardlopers. Want, het is zo lekker makkelijk. Je hebt alleen een paar goede loopschoenen nodig en je kunt op ieder willekeurig moment van de week aan de slag. Of je nu veel of weinig tijd hebt, hardlopen kan (bijna) altijd.

Maar, vind je het ook leuk?

Als ik aan je zou vragen of je het hardlopen echt leuk vindt, wat is dan je antwoord? Vind je het vooral leuk achteraf: voldaan dat je toch maar weer die prestatie hebt geleverd, je in het zweet hebt gewerkt. Schaam je er niet voor te bekennen dat je het hardlopen eerlijk gezegd meer als een verplichting ziet dan als een ontspannen manier om te bewegen. Verplichting als in: een betere conditie of een tegenwicht voor het zittende bestaan.

Ontspannen hardlopen: het kan echt

Genietende, enthousiaste hardloopsters, natuurlijk bestaan ze – ik ben er jarenlang een geweest. Maar na voortslepende blessures kwam het besef dat het ook anders kan. Meer ontspannen en minder gericht op de prestatie. Niet door mijn snelheid of loopafstand te verminderen. Wel door op een andere manier te leren lopen: bewust hardlopen of chi-running. Twee namen voor dezelfde benadering.

Hardlopen met ontspanning als uitgangspunt, dát is leuk

Het was voor mij een ware eyeopener: lopen met ontspanning als uitgangspunt. Bewust ontspannen dus, hoewel dat in het begin knap inspannend is. Maar dat geldt voor alle nieuwe dingen die je leert. Misschien heb je wel eens een bewuste hardloper gezien. Zo een die zijn benen niet optilt en naar voren plaatst, maar die zijn onderbenen als het ware naar achter heft en zijn voeten gewoon weer op de grond laat vallen. Klinkt het cryptisch? Kijk dan eens op dit youtube-filmpje en je ziet wat ik bedoel.

Voor al die tandenknarsende, zich in het zweet werkende en ploeterende hardlopers die het graag anders willen, kan ik het van harte aanbevelen. Uit ervaring. Mijn winst: geen klachten meer. Meer plezier. En ja, meer ontspanning.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Beginnen met sporten: leuk en langzaam

Door Jolanda Hamers

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht