Hart en bloedvaten: ken je risicofactoren!

post afbeelding

Klachten

Vrouwen van rond de vijftig die last hebben van opvliegers en vage klachten als hoofdpijn en lusteloosheid schrijven dit vaak toe aan de overgang. Dat deze klachten ook het gevolg kunnen zijn van een te hoge bloeddruk wordt vaak zowel door de vrouw als door de huisarts onderkend.

Risicofactoren

Het is bekend dat bepaalde factoren het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Overgewicht, roken en suikerziekte zijn de meest bekende risicofactoren. Als bij een vrouw van 40+ in haar naaste familie hart- en vaatziekten voorkomt, is het zeker te adviseren haar bloeddruk (en eventuele cholesterolspiegel) te laten controleren na haar veertigste. Dit geldt ook voor vrouwen die bekend zijn met PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom) en vrouwen die tijdens een zwangerschap een verhoogde bloeddruk hebben gehad.

Verandering van risicofactoren rond de overgang

In de vruchtbare levensfase beschermen de hormonen tegen het ontstaan van aderverkalking. Vermindering van de oestrogenen (in de overgang) leidt tot hogere cholesterolwaarden, stijging van de bloeddruk en verandering van de suikerstofwisseling. Daarnaast wordt de stofwisseling trager naarmate je ouder wordt waardoor je makkelijker in gewicht aankomt en vocht gaat vasthouden.

Schuif niet alle klachten af op de overgang

Vrouwen zijn anders dan mannen. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook van binnen. Vrouwen hebben “andere” bloedvaten dan mannen. Ze slibben op een andere manier dicht en geven ook andere klachten. Met name tijdens de overgangsjaren neemt het risico op hart- en vaatziekten toe bij vrouwen. De klachten hiervan worden helaas vaak te vaak toegeschreven aan de overgang.

Conclusie

Wees je bewust van deze risico’s en laat je controleren, ook als je geen klachten hebt maar wel een verhoogd risico.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

De pil of toch maar een spiraaltje?

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht