Klachten
Vrouwen van rond de vijftig die last hebben van opvliegers en vage klachten als hoofdpijn en lusteloosheid schrijven dit vaak toe aan de overgang. Dat deze klachten ook het gevolg kunnen zijn van een te hoge bloeddruk wordt vaak zowel door de vrouw als door de huisarts onderkend.
Risicofactoren
Het is bekend dat bepaalde factoren het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Overgewicht, roken en suikerziekte zijn de meest bekende risicofactoren. Als bij een vrouw van 40+ in haar naaste familie hart- en vaatziekten voorkomt, is het zeker te adviseren haar bloeddruk (en eventuele cholesterolspiegel) te laten controleren na haar veertigste. Dit geldt ook voor vrouwen die bekend zijn met PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom) en vrouwen die tijdens een zwangerschap een verhoogde bloeddruk hebben gehad.
Verandering van risicofactoren rond de overgang
In de vruchtbare levensfase beschermen de hormonen tegen het ontstaan van aderverkalking. Vermindering van de oestrogenen (in de overgang) leidt tot hogere cholesterolwaarden, stijging van de bloeddruk en verandering van de suikerstofwisseling. Daarnaast wordt de stofwisseling trager naarmate je ouder wordt waardoor je makkelijker in gewicht aankomt en vocht gaat vasthouden.
Schuif niet alle klachten af op de overgang
Vrouwen zijn anders dan mannen. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook van binnen. Vrouwen hebben “andere” bloedvaten dan mannen. Ze slibben op een andere manier dicht en geven ook andere klachten. Met name tijdens de overgangsjaren neemt het risico op hart- en vaatziekten toe bij vrouwen. De klachten hiervan worden helaas vaak te vaak toegeschreven aan de overgang.
Conclusie
Wees je bewust van deze risico’s en laat je controleren, ook als je geen klachten hebt maar wel een verhoogd risico.
Reageer op dit bericht