HELP! Er komt geen einde aan mijn TODO lijst

post afbeelding

Herken je dit: “Ik moet nog zó veel doen.” Of deze: “Ik loop de hele dag te rennen en ik doe echt wel veel maar het is niet genoeg.”. De meest gehoorde: “Er komt geen einde aan mijn to do lijst!” Dit zijn zomaar wat uitspraken die ik veel van mijn klanten hoor.

Multitasken de oplossing?

In een poging om hiermee om te gaan, gaan ze multitasken. Want als je taken combineert heb je het gevoel dat je meer gedaan krijgt. En ze gaan maar door, nemen geen tijd om even stil te staan, eten gauw een boterham achter de computer en draven door om hun tijd maar zo goed mogelijk te benutten.

Steeds minder energie

Het is aan de orde van de dag en het is zó jammer dat het zo gaat. Want deze mensen komen niet voor niets bij mij. Ze krijgen ondanks het harde werken niet gedaan wat ze gedaan moeten krijgen, hebben steeds minder energie en merken dat het zo niet langer gaat. We zijn nu eenmaal geen konijntjes met een bekend merk batterijen die maar door kunnen blijven gaan. En trouwens, ook die houden er op enig moment ook mee op hoor..

Gelukkig zie ik steeds weer dat het ook anders kan. Als mensen na een paar sessies doordrongen zijn van hun valkuilen en in staat zijn om die te omzeilen, merk ik dat ze veel meer gedaan krijgen op een meer ontspannen manier. En daardoor ook stress vermijden.

Inspanning en ontspanning afwisselen

Het komt erop neer dat je inspanning en ontspanning goed afwisselt. En dan heb ik het niet over een uur sporten en daarna even uitrusten. Of een uur geconcentreerd werken en daarna een kwartier uit het raam staren.
Je hebt fysieke inspanning en ontspanning, waarbij je je lijf echt aan het werk zet of juist ontziet. En je hebt mentale inspanning en ontspanning, waarbij je je brein aan het werk zet of juist even rust gunt. Het is de kunst om daar een goede balans in te vinden.

Doe tussendoor iets anders

Als je een tijd geconcentreerd achter je computer hebt gewerkt, hoef je dus niet te lummelen om je te ontspannen. Je kunt ook even naar de uitgifte van kantoorartikelen lopen om bijvoorbeeld nieuwe whiteboard stiften te gaan halen. Of je haalt een kop koffie, praat even met je collega en gaat dan weer verder met je werk.
Als je thuis werkt, is het nog makkelijker. Dan kun je na een geconcentreerde computerklus de was ophangen. of je fietst even naar de bakker. Kan je brein zich even ontspannen terwijl je je wel nuttig maakt.

Ook in het huishouden afwisselen

Als je een grote voorjaarsschoonmaak in huis houdt, dan ben je fysiek heel intensief bezig. Neem dan ook even de tijd om op de bank te ploffen met een kop koffie. Je kunt dan natuurlijk een boek of een tijdschrift gaan lezen, maar je kunt net zo goed gaan uitzoeken of je verzekeringen wilt omzetten naar een andere maatschappij. Want tijdens de schoonmaak was je fysiek wel actief, maar je hoefde je brein waarschijnlijk niet erg in te spannen om die klus te klaren. En voor het uitzoekwerk heb je juist je brein nodig terwijl je je lijf rust gunt.

Schakelen is een energielek

Wat de meeste rust geeft, is toch: één ding tegelijk doen. Het kost vreselijk veel energie om te schakelen tussen verschillende taken, daardoor hebben we het gevoel heel druk te zijn. Als we één ding afronden voor we aan het volgende beginnen, is er veel meer rust, krijg je dingen daadwerkelijk af en is er meer voldoening. En aan het einde van de dag zul je zien dat je meer voor elkaar gekregen hebt dan voorheen, terwijl je meer energie over hebt.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Gezonde levensstijl: productiever op het werk

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht