Feitjes over de zin en onzin van vaginale afscheiding
Wekelijks krijg ik vrouwen op mijn spreekuur met vragen en vooral zorgen over hun vaginale afscheiding. Het zou te veel zijn, niet fris ruiken of klachten veroorzaken. Natuurlijk kan de afscheiding een signaal zijn dat er een infectie aanwezig is, maar een vagina zonder afscheiding is ook geen gezonde situatie.
Iedere vrouw heeft in min of meerdere mate vaginale afscheiding. De wand van de vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm en zo nu en dan komt daar wat van naar buiten. Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Als het opdroogt, wordt het een beetje geel. Gewoonlijk ruikt het wat zuur, maar het kan ook reukloos zijn.
De hoeveelheid en de samenstelling van normale vaginale afscheiding worden bepaald door factoren als leeftijd, de fase van de menstruele cyclus, hormoongebruik en zwangerschap. Ook emoties, zoals seksuele opwinding, kunnen van invloed zijn.
Candida
De meest voorkomende afwijkende afscheiding wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Dit komt veel voor bij vrouwen en kan soms erg hinderlijk en hardnekkig zijn (candida). Bij een schimmelinfectie is meestal sprake van witte brokkelige afscheiding en veel jeuk. Door de irritatie en ook het krabben, kan de huid van de vagina en de schaamlippen gaan irriteren en zo ook soms kloofjes veroorzaken. Met deze klachten moet je naar de arts om een passende behandeling te krijgen.
Bacterie
Een andere veel voorkomende afwijkende afscheiding zie je bij een infectie door een bacterie. Dit kan soms ook jeuk veroorzaken, maar meestal niet. Bij een bacteriële infectie ruikt de afscheiding niet fris en is vaak wat romig. Ook deze klacht kan door een dokter behandeld worden.
SOA
Derde veroorzaker van veranderende afscheiding kan een SOA zijn. Met name bij chlamydia wordt dat nog wel eens gezien. Heb je onveilige seks gehad en heb je last van veranderde of toegenomen afscheiding is het raadzaam om een Soa-test te laten doen.
Eisprong
Ook zonder afwijkingen kan de afscheiding soms anders zijn. Bijvoorbeeld rond de eisprong. Veel vrouwen hebben dan juist een hele dikke, maar heldere afscheiding. Dit is volkomen normaal.
Hygiëne
Om te zorgen voor een goede en gezonde vagina is het belangrijk dat je zorgt voor de juiste hygiëne. Je vagina reinigt zich voor een groot deel vanzelf. Dagelijks wassen met water is voldoende. Vaginale douches zijn niet nodig en zeep is uit den boze.
Verder is ook het gebruik van inlegkruisjes geen goede gewoonte. Hierdoor gaat het juist erg broeien en krijg je alleen maar meer irritatie. Tijdens je menstruatie betekent dat dat je regelmatig je maandverband of tampons moet verwisselen. En geurparels zijn echt niet nodig!
Reageer op dit bericht