Herken de 7 symptomen van zwangerschapsziekte HELLP

post afbeelding

Weet jij wat de symptomen zijn van zwangerschapsvergiftiging en waar je goed op moet letten tijdens je zwangerschap? De HELLP stichting heeft een informatieve video gemaakt waarin 7 symptomen zijn toegelicht.

Hoge bloeddruk

Gemiddeld 10 procent van de vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met verhoogde bloeddruk. Veelal bij de eerste zwangerschap. Vrouwen die al eens zwanger zijn geweest, hebben daar minder last van en ligt dit percentage dus lager. Je spreek van een verhoogde bloeddruk boven de 90/140. Een hoge bloeddruk kan negatieve gevolgen hebben voor je kindje. vertrouw je het niet, ga dan langs bij je verloskundige of huisarts.

Klachten door hoge bloeddruk

  • Hoofdpijn
  • Vaag zien, lichtflitsen of sterretjes zien
  • Pijn of een knellend gevoel boven in de buik ( alsof een riem te strak is aangetrokken)
  • Misselijkheid en braken
  • Vocht vasthouden. Hierdoor kunnen zwellingen ontstaan in de onderbenen, handen en gezicht. Maar: zwellingen van de handen en voeten komen ook vaak voor bij vrouwen die geen hoge bloeddruk hebben.

Verschillende vormen hoge bloeddruk

Er verschillende vormen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom (PE/HELLP) zijn de ernstige vormen van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Een kleine groep zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Wanneer je PE/HELLP hebt, ben je erg ziek.

Bekijk de video

Deze video helpt je symptomen van een zwangerschapsvergiftiging (HELLP syndroom) te herkennen.

Ervaringsdeskundige

Maartje (pseudoniem) heeft tijdens haar zwangerschap te maken gehad met HELLP. Ze heeft daar een dagboek over geschreven. Die hebben wij (redactie GezondTotaal) gebundeld in een eBook. Het dagboek is aangevuld met medische informatie. Je kan het boek hier gratis downloaden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Sappen, thee en koffie. Wat is wel en niet gezond

Door Redactie GezondTotaal

Angst voor pijn. Maar wat is pijn eigenlijk?

Door Redactie GezondTotaal

Gratis eBook: Diagnose HELLP syndroom

Door Redactie GezondTotaal

Waren dit weeën?

Door Karin de Zwaan

Reageer op dit bericht