Het duivels dilemma van Femke

post afbeelding

Femke van Rossum heeft kanker. Door haar ervaringen te delen hoopt zij andere slachtoffers van kanker te inspireren en de hoop op een mooie toekomt te bieden. Toen Femke de hoop op een toekomst verloor, is zij haar gevoelens gaan verwoorden. In vaak openhartige blogs deelt zij een groot deel van haar verdriet.

Zwakke plek

Mijn zwakke plek is geraakt. Mijn angst, mijn zorg, mijn gebit. Waar ik al de nodige kiezen heb opgeofferd aan de gevolgen van mijn behandeling, zal ik nu opnieuw moeten kiezen tussen twee kwaden. Want er is een zwakke plek ontstaan. Niet in mijn mond, maar op de plek waar volgens mij de bron zit van mijn kanker. Het bot is aangetast en zelfs gescheurd en om verdere schade te voorkomen, zal ik een andere zwakke plek eerst moeten aanpakken.

De realiteit onder ogen zien

Door schade en schande, door angst en door geldgebrek, heb ik mijn gebit verwaarloosd. De chemo heeft zijn tol geëist en mijn zwakke plek nog zwakker gemaakt. Ik heb keuzes gemaakt en gekozen voor kwaliteit van leven en functionaliteit van mijn gebit. Het gevolg is de opoffering geweest en nu zal ik opnieuw moeten kiezen. Niks doen is geen optie, maar het middel dat mijn botten zal versterken, zal mijn gebit mogelijk nog meer schade aandoen. Om dit te voorkomen, moet ik mijn angst overwinnen en een tandarts zoeken die bereid is verder te kijken dan alleen mijn gebit. Hij zal moeten kunnen meedenken, mijn angst wegnemen, praktisch moeten zijn en bereid moeten zijn de realiteit onder ogen te zien. Hij moet kunnen redden wat er te redden valt, maar zal ook moeten kunnen inzien dat redding niet altijd mogelijk is.

Angsten even opzij zetten

Door dit duivelse dilemma, heeft de kanker een zwakke plek geraakt, maar ook de kracht in me aangewakkerd. Waar ik altijd strijdbaar ben en nergens bang voor, heb ik nu angst en dat drijft mij heel even tot wanhoop. Maar ik kan het mij niet permitteren die angst de ruimte te geven, dus ik zoek naar een manier om er grip op te krijgen. Dat kan ik, door een plan van aanpak te maken. Door afstand te nemen en praktisch te denken. Een stappenplan, waarbij ik mijn angsten even opzij zet. Er moeten keuzes gemaakt worden en financiën geregeld.

Zoektocht naar die ene tandarts

Dat laatste heb ik gedaan, maar daarmee moet ik de behandeling van mijn botten wel eventjes uitstellen. Door afstand te nemen, heb ik tijd gewonnen en die tijd zal ik nodig hebben om mijn plan uit te voeren. Door afstand te nemen, heb ik de ruimte gecreëerd. Door zelf te handelen, heb ik nu de ruimte voor een aanloop naar een sprong in het diepe en de zoektocht naar die ene tandarts die mijn duivelse dilemma begrijpt…

Meer blogs van Femke lezen? Check dan haar site.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Borstkanker heb je niet alleen

Door Jolanda Hamers

Tips voor verlichten bijwerkingen chemo

Door Judith Doodeman

Mijn verborgen gebreken

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

Aantal vrouwen met longkanker in 2020 meer dan verdubbeld

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht