Het effect van voeding op de gezondheid van je kind

post afbeelding

Inhoudsopgave

Artsen en andere zorgverleners

Heeft u als (huis)arts wel eens gevraagd naar het voedingspatroon van een kind als het, terugkerende, klachten had? Of dat nader laten onderzoeken? Waarschijnlijk nauwelijks. Verwonderlijk is dat niet. Immers u bent daarin niet specifiek opgeleid; in principe ligt het buiten uw vakgebied of ervaring. U signaleert, diagnosticeert en vervolgens wordt medicatie voorgeschreven of het kind doorverwezen naar iemand die gespecialiseerd is in de klacht of vermoedelijke aandoening. Maar wanneer de oorzaak van ziekten en klachten in onze voedselconsumptie worden gezocht, zouden de oplossingen daar toch ook gevonden moeten kunnen worden?

Tekorten en negatieve reacties

Slaapproblemen, oorontsteking, buikpijn, driftbui, allergieën, diarree, humeurigheid, groeistoornissen, oververmoeidheid en kauwen op kleding en andere voorwerpen zijn voorbeelden van dat wat veroorzaakt kan worden door tekorten aan voedingsstoffen of negatieve reacties op specifiek voedsel. In het boek ‘Het effect van voeding op de gezondheid van je kind’ van Kelly Dorfman wordt op een aantal van deze klachten uitgebreid ingegaan.

Uw rol en verantwoordelijkheid als ouder

Heeft u als ouder het vermoeden dat een probleem of klacht wordt veroorzaakt door dat wat uw kind (niet) eet. Probeer dit in een gesprek met een professional, zoals bijvoorbeeld uw huisarts, aan te kaarten.

Ook kunt u zelf uitproberen wat het effect van bepaalde voeding is op uw kind door het tijdelijk weg te laten uit het eetpatroon.

En wat u niet wilt dat uw kind eet haalt u gewoonweg niet in huis. In het begin zal het wennen zijn en strijd opleveren, zeker als kinderen het gevoel hebben dat ‘zaken worden afgenomen’, maar uiteindelijk zal het gezondheidswinst opleveren.

Voeding als medicijn

Uiteraard zijn lang niet alle klachten en aandoeningen terug te voeren naar het voedingspatroon van uw kind. Maar het kan geen kwaad om met elkaar meer stil te staan bij voeding als mogelijke oorzaak én als mogelijk medicijn. Als ouder, opvoeder, begeleider en arts.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Daarom zijn huisdieren goed voor je gezondheid

Door Gast Blogger

Valkuilen gezonde leefstijl bij diabetes 2

Door Gast Blogger

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Reageer op dit bericht