Het effect van water op je weegschaal

post afbeelding

Als je graag wilt afvallen, let je meestal vooral op wat je allemaal eet. Je doet daar enorm je best voor, je volgt een gezond voedings- of dieetadvies en toch val je niet af! Resultaat op de weegschaal blijft uit en je merkt dat het je frustreert. Zo ga je het niet volhouden en het stevent af de zoveelste poging die niet werkt.

Moe en hoofdpijn bij afvallen

Ook fysiek voel je je niet al te best. Je bent moe, hebt en toe hoofdpijn, voelt je hongerig en tot overmaat van ramp raakt je stoelgang van slag. Het zou echter heel goed kunnen zijn dat je onvoldoende water drinkt. Water is namelijk essentieel als je wilt afslanken. Het maakt daarbij niet uit welk programma of dieet je doet.

Water vervult een hoofdrol

Ik geef je in onderstaande een overzicht van wat de functie van water is voor je lichaam:

  • Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Dat vocht moet je uiteraard op peil houden.
  • Water is het belangrijkste transport middel en zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen vervoerd worden naar je lichaamscellen. Zo komt elke voedingsstof dus op de juiste plaats terecht.
  • Water zorgt voor een goede spijsvertering en dus voor een goede stoelgang.
  • Het zorgt er ook voor dat je goed kunt blijven bewegen; 75% van je spieren bestaan uit water.
  • Het helpt ook om goed te kunnen blijven concentreren omdat je hersenen voor 73% uit water bestaan. Reden te meer dus om goed voor jezelf te zorgen en water te blijven drinken.

Zonder water is afvallen onmogelijk

Reken maar dat je wat afvalstoffen gaat kwijtraken in het afslankproces. Water zorgt er voor dat je afvalstoffen daadwerkelijk weggespoeld worden. En voldoende vocht zorgt voor een snellere stofwisseling, dus een snellere vetverbranding. Als cadeautje levert water geen enkele calorie en bovendien vult het je buik, zodat je minder eet. Een glas water kan er zo voor zorgen dat je hongergevoel tijdelijk vermindert. Dus eerst water drinken als je trek begint te krijgen en ontdekken of je echt honger hebt of dat het gewoon dorst bleek te zijn.

Hoeveel smoesjes of excuses kun je verzinnen?

Ik ben talrijke ‘ja maar’ excuses tegengekomen. Je herkent er vast wel enkele:

Ja maar… dan moet ik altijd zoveel plassen
Ja maar… ik lust geen water
Ja maar… ik heb niet zoveel geen dorst
Ja maar… ik heb geen tijd om water steeds te drinken
Ja maar… ik mag onder werktijd niet zo vaak drinken van mijn baas
Ja maar… op vrije dagen heb ik een ander ritme en dan vergeet ik het gewoon

Hoe lang accepteer je deze ‘ja maars’ nog van jezelf? Als je écht graag wilt afslanken kijk dan nu naar wat er wél kan. Vervang ja-maar door ja-en. Dan wordt: ‘ja maar… dan moet ik zoveel plassen’, ‘ja, en… dan moet ik zoveel plassen… en raak ik veel afvalstoffen kwijt en dan ben ik over een week al slanker dan nu!’

Goedkope manier van afvallen

Kortom, begin met gewicht verliezen door meer water te gaan drinken. Het is echt de goedkoopste manier om af te slanken. Stop vooral met het accepteren van je eigen smoesjes en ja-maars. Het liefst vandaag nog. En…, uiteraard ook voldoende bewegen!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Beginnen met sporten: leuk en langzaam

Door Jolanda Hamers

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Dertig minuten per dag bewegen. Zo doe je dat

Door Redactie GezondTotaal

Is teveel gezond eten wel zo gezond?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht