Het hardloopdilemma

post afbeelding

Sinds maart 2011 loop ik hard. Het begon onder leiding van de app van Renate Wennemars. Eerst 5 km en na verloop van tijd ook de 10 km. Ik heb het allemaal rustig aan gedaan en vooral de tijd tussen de 5 en 10 km ging gestaag.

Wennen aan belasting

Uiteindelijk is zo’n rustige opbouw erg goed geweest en hebben mijn spieren de tijd gehad om te wennen aan deze lichamelijke belasting. Vervolgens heb ik het kalm aan verder uitgebouwd naar de 16 km. Het voordeel van het rustig aan opbouwen is dat ik een sterk lichaam heb gecreëerd. Ik heb ook nog nooit een blessure gehad, dit komt naast mijn opbouw ook omdat ik goed naar mijn lichaam luister en nooit over mijn grenzen ga. Misschien is dit saai, maar ik loop voor mijn plezier, omdat het goed is voor mijn gezondheid en voor mijn ontspanning.

Gevoel van een schoolreisje

Toch is het raar. Terwijl ik dit schrijf, betrap ik mij erop dat als ik mij heb ingeschreven voor een wedstrijd er een kinderlijk gevoel bij mij ontstaat. Een soort spanning zoals ik voelde wanneer ik als ik kind op schoolreisje ging. Ik heb dit ook voor de halve marathon van Amsterdam. Er is naast plezier ook een wedstrijdelement wat het voor die ene keer extra leuk en spannend maakt.

Lastig dilemma

Het vervelende is alleen dat ik grieperig ben geweest en ik mij daardoor niet geheel fit voel. Ik voel een lichte onzekerheid of mijn lichaam wel genoeg hersteld is. Aan de andere kant is er het gevoel dat ik zo graag de halve marathon wil lopen. Al een paar dagen loop ik rond met dit lastige dilemma en heb ik dus ook nog geen keuze gemaakt. Zo’n besluit maak ik pas op de dag zelf. Onderwijl vraag ik mij af hoe het nou kan dat mijn hardloopgevoel zo sterk is en dat het mij al dagen bezig houdt.

Passie of opgelegde norm?

Komt dit omdat ik het gevoel van vrijheid ervaren zo fijn vind? Als een echte pro te beginnen en te eindigen in het Olympisch Stadion? Of is het gewoon mijn mentaliteit dat als ik me ergens voor heb ingeschreven, ik het ook moet afronden? Drijft hier mijn passie mij, of juist mijn zelf opgelegde normen? Ik ben er nog niet over uit.

Ik hoor graag of jullie wel eens deze dilemma’s ervaren en hoe jullie hiermee omgaan?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Loop jij blessurevrij?

Door Gast Blogger

Lachend hardlopen, hoe adem je dan?

Door Bente Adriaens

Tips voor een sportieve herfst en winter

Door Redactie GezondTotaal

Wat hebben hardlopen en liefde gemeen

Door Ires Libert

Reageer op dit bericht