Hier moet je op letten bij de aanschaf van een traplift

post afbeelding

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen en blijven ook steeds mobieler. Vooral binnen de eigen woning. Maar lang niet iedereen komt de trap meer goed op. En wanneer je graag thuis wilt blijven wonen, dan kan een traplift een goede oplossing zijn. Bij de plaatsing van zo’n traplift wordt er een railsysteem aan de binnen- of buitenzijde van je trap geplaatst. Zo weet je zeker dat je veilig naar de eerste verdieping komt. Maar goed, zo’n traplift is een flinke investering en er is een zeer groot aanbod. Dus aar moet je op letten bij de aanschaf? We helpen je even op weg met de belangrijkste overwegingen.

Kosten besparen op je traplift

Het belangrijkste struikelblok bij een traplift zijn de kosten. Een beetje traplift kost al snel 5.000 tot 6.000 euro. Een flink bedrag dus. En wanneer je trap een of meer bochten heeft, dan kunnen die kosten zelfs oplopen tot 14.000 euro. Gelukkig kun je bij de WMO een subsidie aanvragen of kijken of je in aanmerking komt voor een compensatie via de Wet Langdurige Zorg. Wanneer deze wordt toegekend, dan krijg je een deel van de investering terug. Dit is tegenwoordig echter niet meer standaard. Er wordt goed gekeken naar wat je allemaal nog zelf kunt en of je eventueel kunt verhuizen.

Naast een nieuwe traplift kun je ook kiezen voor een tweedehands traplift. Ook daarmee bespaar je een flink bedrag. Een gebruikte traplift voor een rechte trap vind je al voor rond de 1.700 euro. Ook verhuizen naar een goedkopere, gelijkvloerse woning kan een goede keuze zijn. Ten slotte wordt ook de muur beschadigd bij het plaatsen van de traplift en moet je rekenen op kosten voor het opnieuw verven en de muur voorzien van stucwerk.

Heb je hem echt nodig?

Dit lijkt logisch, maar veel ouderen schaffen een traplift aan terwijl ze deze nog niet echt nodig hebben. De realiteit is dat je bij een koophuis je huis vaak minder snel verkoopt en de waarde ervan daalt wanneer er een traplift aanwezig is. Het verzorgingshuis of de seniorenwoning is vaak ook geen aantrekkelijk vooruitzicht. Ook dit is vaak een reden voor ouderen om ‘alvast maar’ een traplift aan te schaffen. Maar dit is dus zeker geen aanrader. Denk echt goed na of je de traplift wel echt nodig hebt. Is het antwoord nee, stel de aanschaf dan zeker nog even uit.

Maatwerk of standaard

Globaal genomen kun je kiezen voor een standaard of maatwerk traplift. Bij een standaard traplift liggen de kosten uiteraard lager. Maar gaat het je vooral om duurzaamheid, comfort en efficiency dan kun je beter kiezen voor een maatwerk traplift. In een koophuis kun je deze zonder meer plaatsen. In een huurhuis heb je toestemming nodig van de verhuurder.

Bij de aanschaf…

Voordat je de traplift gaat aanschaffen is het handig om eerst goed rond te kijken naar trapliften online en indien mogelijk ook wat trapliften uit te proberen. Kijk ook naar reviews van het bedrijf waar je de trap wilt kopen. Controleer de traplift goed op eenvoudig gebruik en voldoende veiligheid. Dat is natuurlijk zeer belangrijk bij een hulpmiddel dat je elke dag gebruikt. Betaal bij voorkeur niet alles vooraf, maar houd een deel achter de hand voor na de plaatsing. Zo kun je controleren of hij goed werkt en ook goed is geplaatst. Meestal wordt de traplift op de trap gemonteerd en dit is ook de beste optie. Soms is echter plaatsing tegen de muur noodzakelijk.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Je gezondheid op peil houden als zzp’er

Door Redactie

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

De voordelen van groentesappen

Door Redactie

Nachtrust problemen? 12 tips om goed te slapen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht