Hinderlijke bloedingsproblemen tijdens de overgang

post afbeelding

Inhoudsopgave

De normale menstruatie cyclus

Tussen je 11e en 16e jaar komen de menstruaties op gang. We spreken van een regelmatige cyclus als er ongeveer 28 dagen zit, gerekend van de 1e dag van de menstruatie tot de volgende 1e dag van de menstruatie. Gemiddeld duurt een menstruatie 5 dagen.

De overgang

Een van de typische klachten in de overgang is het veranderen van de menstruaties. Er zal niet meer regelmatig een eisprong optreden en door hormoonveranderingen wordt het slijmvlies van de baarmoeder niet meer mooi regelmatig dikker elke maand. Dit kan verschillende gevolgen hebben: er zal sneller dan normaal bloedverlies optreden maar de tussenpozen tussen de menstruaties kan juist ook veel langer duren dan je gewend was. De hoeveelheid bloedverlies kan minder of meer zijn dan daarvoor.

Nader onderzoek is belangrijk

Je mag niet zomaar denken dat veranderingen in de menstruatiecyclus altijd komen door de overgang. Er zal dus onderzoek gedaan moeten worden om zeker te weten dat er niet iets anders aan de hand is. Inwendig onderzoek is evenals een echo onderzoek van de baarmoeder en eierstokken noodzakelijk. Als er niet kort daarvoor een uitstrijkje gemaakt is, zal dit moeten gebeuren. Als er gedacht wordt aan een SOA moet je een Chlamydia kweek afnemen. Soms is een zogenaamde mini-curettage van de baarmoeder nodig.

Andere oorzaken dan de overgang voor bloedingsproblemen

Bloedingsproblemen kunnen worden veroorzaakt door vleesbomen (myomen), poliepen, een SOA of een kwaadaardige woekering van cellen in de baarmoedermond of in de baarmoederholte.

Behandeling is goed mogelijk

Als andere oorzaken zijn uitgesloten, mag gesteld worden dat de bloedingsproblemen horen bij overgangsklachten en deze zijn goed te behandelen. Bij onregelmatige menstruaties is het niet slecht om nog een tijdje de anticonceptiepil te slikken. Een hormoonhoudend spiraaltje werkt vaak prima.

Bij heel veel bloedverlies bestaan er medicijnen (geen hormonen) die je tijdens de menstruatie slikt en waardoor de hoeveelheid bloedverlies afneemt. Daarnaast bestaat er een behandeling waarbij het slijmvlies van de baarmoeder wordt weggebrand. In het meest drastische geval kan natuurlijk ook de hele baarmoeder verwijderd worden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Daarom zijn huisdieren goed voor je gezondheid

Door Gast Blogger

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

Zo hou jij je blaas onder controle

Door Gast Blogger

Dertig minuten per dag bewegen. Zo doe je dat

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht