Je bent al een paar weken of maanden bezig met afvallen, maar je merkt dat de energie en motivatie om door te zetten afneemt. Herkenbaar? Dan ben je niet de enige.
Het is normaal om tegen een dipje aan te lopen. Gelukkig kun je er met de volgende 6 tips er voor zorgen dat je beter met een motivatiedip om gaat.
Tip 1: Onderzoek waar je dipje vandaan komt
De eerste tip is om na te gaan waardoor je motivatie is afgenomen. Oftewel tegen welke obstakels ben je aangelopen?
Val je bijvoorbeeld niet meer af? De volgende stap is om te onderzoeken waardoor je niet meer afvalt. Wanneer eet je bijvoorbeeld te veel? Hoe ziet zo’n dag eruit?
Verder kan het zijn dat andere aspecten in je leven die concurreren met je doel om af te vallen? Je kunt bijvoorbeeld weinig tijd hebben om te sporten, omdat je moeder ziek is en je daarvoor moet zorgen.
Ik raad het om de obstakels zo concreet mogelijk op te schrijven. Dit helpt om vervolgens op zoek te gaan naar oplossingen. Hieronder vind je een aantal obstakels die abstract of concreter zijn geformuleerd.
Bijvoorbeeld:
Abstract: ik val niet meer af
Concreter: ik val niet meer af, omdat ik overdag als ik het druk heb te veel snoep
Abstract: ik heb geen tijd meer om te sporten
Concreet: Ik merk dat 4 keer per week sporten mij te veel energie kost, omdat mijn prioriteit ligt bij het verzorgen van mijn moeder.
Tip 2: Ga op zoek naar oplossingen
Nu je de obstakels hebt opgeschreven is het belangrijk om op zoek te gaan naar oplossingen. Wat ga je bijvoorbeeld concreet doen om overdag niet meer te snoepen. Of hoe zorg je dat je meer tijd vrij maakt om te sporten. Misschien is donderdag niet zo’n handige dag, maar vrijdagmiddag wel. Of misschien is het momenteel beter om minder keer per week te gaan sporten.
Tip 3: Vraag jezelf af hoe belangrijk je het doel echt vindt
Een andere reden waarom je motivatie daalt is dat je het doel toch niet belangrijk genoeg vindt. Je kunt jezelf allerlei doelen opleggen, maar het wordt lastig als je te weinig motivatie voelt om er voor te gaan.
Ga daarom voor jezelf na hoe belangrijk je het doel echt vindt. Wees hierin eerlijk naar jezelf. Merk je dat je doel toch niet zo belangrijk vindt, dan is het goed om te realiseren dat het lastig wordt om het doel te halen.
Om beter in kaart te brengen hoe belangrijk je het afvallen vindt is het handig om zowel de korte als langere termijn voordelen en nadelen op te schrijven.
Tip 4: Zorg voor realistische verwachtingen
De vierde tip is om realistische verwachten te hebben. Veel mensen die ik heb gecoacht zijn erg gericht op een streefgewicht die ze willen halen. Vaak is dit streefgewicht te ambitieus gesteld. Uit verschillend onderzoek komt namelijk naar voren dat 5 tot 10 procent van je huidige lichaamsgewicht (ongeveer 3 tot 8 kilogram) afvallen realistisch is om vol te houden.
Ik vertel klanten dan altijd dat je veel beter kunt richten op kleine stapjes tegelijk. Richt je hierbij vooral op gezondere leefstijl gedragingen die je vol kunt houden.
Wil je meer weten over het opstellen van een afslankplan? Lees dan deze pagina met tips om af te vallen.
Tip 5: Wees niet te streng voor jezelf
Vanaf volgende week ga ik niet meer snoepen, 4-5 keer per week sporten, geen alcohol meer drinken, geen suiker meer bij de koffie etc. Ik heb vaak dit soort lijsten aan doelen voorbij zien komen.
Het is ook logisch als je jezelf zo veel op legt, dat je dan gedemotiveerd raakt en het niet meer volhoudt. Wees daarom niet te streng voor jezelf, maar begin met kleine veranderingen. Stel je wilt 5-6 gewoontes aanpakken begin dan eerst met degene die het makkelijkst te veranderen is. Het helpt om zo’n doel op te schrijven en dagelijks te checken of het is gelukt.
Bijvoorbeeld:
Voortaan doe ik geen suiker bij de koffie
Maandag: gelukt, dinsdag: gelukt, ….. zondag: gelukt etc.
Merk je dat een nieuwe gedraging steeds meer een gewoonte is geworden, stel dan een nieuw doel op.
Verder is een doel als nooit meer snoepen, niet realistisch en gelukkig niet nodig.
Het gaat er vooral om te leren maat te houden. Dit geldt ook voor 4-5 keer per week sporten. Wees eerlijk naar jezelf, houdt je zo’n doel namelijk ook vol als je een aantal maanden verder bent en een aantal drukke weken hebt? Kies daarom liever een sportritme wat je in zulke weken ook vol kunt houden.
Tip 6: Bereid je voor op moeilijke momenten
Ten slotte raad ik het aan om je voor te bereiden op moeilijke momenten. In het begin als je gaat afvallen zit je vaak vol nieuwe energie. Dit wordt ook wel de honeymoonfase genoemd. Maar na een aantal weken/maanden neemt dit gevoel af. Dat is normaal. Ik raad je het aan om je hierop voor te bereiden.
Dit doe je door jezelf de volgende vragen te stellen:
Wat ga je bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen als je geen zin hebt om te sporten? Of wat zeg je tegen jezelf als je een keer teveel hebt gesnoept?
Schrijf dit doel het liefst op in de vorm van een als-dan-plan.
Voorbeeld als dan plan:
Als ik thuis kom en zin heb om te snoepen, dan neem ik een appel in plaats van dat ik ga snoepen. Merk je dat er veel dingen zijn waar je aan kunt werken. Begin dat met iets dat het makkelijkst te veranderen. Dit levert vaak weer een succeservaring op, wat je meer zelfvertrouwen geeft.
Reageer op dit bericht