Hoe doe je een soa-test en wat kost het?

post afbeelding

Of je er nu een uitbundig liefdesleven op na houdt, net een nieuwe vaste partner hebt of klachten hebt rond je geslachtsorgaan… het kan nooit kwaad om je zo af en toe eens te laten testen op een soa. En zo’n soa-test is eigenlijk heel eenvoudig en hoeft niet eens veel te kosten. Dat is ook het geval wanneer je klachten hebt rond je geslachtsorgaan of wanneer een (ex-)partner een soa blijkt te hebben. Zo’n soa-test is eigenlijk heel eenvoudig en hoeft niet eens veel te kosten.

Hoe werkt een soa-test?

Voor een soa-test ga je best even langs bij je huisarts. Het voordeel is dat de soa-test dan volledig onder je zorgverzekering valt en in principe gratis is, tenzij je je eigen risico nog niet helemaal hebt opgebruikt. Het onderzoek start meestal met een gesprekje waarbij je huisarts een aantal vragen stelt over je seksleven. Hierdoor wordt het alvast duidelijk of je een verhoogd risico loopt of niet. Vervolgens start de arts met een onderzoek naar de zichtbare symptomen. Dit moet de arts in staat stellen om na te gaan welke testen hij moet laten uitvoeren. Voor jonge mensen volstaat soms een chlamydia-test, maar voor risicogroepen is het testen op hiv, gonorroe en syfilis ook noodzakelijk. Indien je niet gevaccineerd bent, komt daar ook wel nog een test op hepatitis B bovenop.

Voor het uitvoeren van de nodige testen zal de huisarts lichaamsmateriaal verzamelen. Bij mannen zal het volstaan om eventjes in een potje te plassen, terwijl bij vrouwen een uitstrijkje toch gebruikelijker is. Eventueel kan de huisarts ook een bloedmonster afnemen. Dit wordt vervolgens naar een labo verzonden, waarna de huisarts de resultaten ontvangt en die uiteraard met jou zal delen.

Wat na de soa-test?

De opvolging verschilt van arts tot arts. Wanneer je geen soa hebt, zal de huisarts je bellen of mailen. Eventueel kan hij je toch vragen om even langs te komen, zeker indien hij oordeelt dat een aanvullend preventief gesprek in je voordeel speelt. Wanneer blijkt dat je wel een soa hebt, is zo’n uitnodiging standaard. In dat geval kan de huisarts meteen starten met de behandeling en je eventueel ook doorverwijzen.

Wat kost een soa-test?

De exacte kostprijs is afhankelijk van waarop je je allemaal laat testen. De meest eenvoudige soa-tests, die zich vaak beperken tot het testen op chlamydia, kosten over het algemeen zo’n veertig euro. Voor de uitgebreidere tests loopt de kostprijs op tot zo’n driehonderd euro. Je ontvangt wel een vergoeding van de zorgverzekeraar, maar je moet daarbij ook rekening houden met het eigen risico. Voor de zorgverzekering 2020 bedraagt het eigen risico minimaal 385 euro.

Alternatieven voor de huisarts

Wanneer je een verhoogd risico loopt, kan je je ook gratis laten testen bij de GGD (soapoli). In dat geval moet je geen eigen risico betalen. Tot de risicogroepen behoren onder andere jongeren tot en met 24 jaar, sekswerkers en mannen die seks hebben met andere mannen.

Ten slotte kan je ook een zelftest kopen bij de drogist, die je vervolgens zelf moet versturen naar het laboratorium. Indien je tegen een hoog eigen risico aankijkt, is dat vaak goedkoper. Toch raadt de organisatie Soa Aids Nederlands het gebruik ervan af, omdat de resultaten niet altijd betrouwbaar zijn. Gewoon even naar de huisarts gaan, is en blijft dan ook het beste idee.

Dit is een samenwerking.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Ook in een gezonde levensstijl past een stukje gebak 

Door Redactie

Hoe mediteren kan helpen bij ontspanning

Door Redactie

Verschillen tussen Indica, Sativa en Hybride wietzaden

Door Redactie

Zo verklein je de kans op een griepje

Door Redactie

Reageer op dit bericht