Hoe EHBO mij leerde omgaan met stress

post afbeelding

Al een hele tijd wilde ik graag eens mijn EHBO diploma halen. Eén keer deed zich de situatie voor dat ik samen met mijn collega eerste hulp moest verlenen. Ik werkte destijds in een crematorium en er werd iemand tijdens het wachten op de dienst onwel. We hebben hem toen eerste hulp verleend met een AED apparaat.

De man heeft het gered. Vanaf dat moment zag ik het belang van hulp kunnen bieden als er slachtoffers vallen. Onlangs besloot ik de cursus te gaan volgen. Het is een hele investering, zowel qua tijd als inzet. Er zijn natuurlijk een hoop verschillende situaties waarmee je te maken kunt krijgen en het is de bedoeling dat je dan precies weet wat te doen. Ik kwam er al snel achter dat het behoorlijk stressvolle situaties kunnen zijn. Het is dan de kunst om rustig te blijven.

Eerste hulp bij stress

In het dagelijks leven komen we ook veel situaties tegen die ons stress opleveren. Bij de één is dat bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, bij de ander kan dat al een gesprek aangaan met een collega die je feedback wilt geven zijn. Ik merk dat ik door de cursus EHBO anders omga met stress situaties. Ook met situaties die privé of werk bevatten.

Constateer je stressniveau

Wat is stress en hoe merk je nou dat je stress ervaart?
Stress is een vorm van emotionele of mentale spanning die uitwerkt op je lichaam. Symptomen die hierbij komen kijken zijn hoofdpijn, oorsuizen, stijve spieren, hartkloppingen, slaapproblemen, maag- darmklachten, hoge bloeddruk, hyperventilatie. En dit kan in verschillende gradaties voelbaar zijn. Een licht hoofdpijntje kan je er al op wijzen. Vaak merk je aan de gespannenheid van je lichaam hoeveel stress je ervaart. Je lichaam raakt verkrampt als het veel stress ervaart. Dus ga bij jezelf eens na hoe het met jouw stressniveau gesteld is. Ga door de dag heen eens na hoe dit verschilt van moment tot moment.

De volgende vijf belangrijke punten zijn binnen EHBO altijd van toepassing:
1 Let op gevaar
2 Ga na wat er gebeurt is en wat het slachtoffer mankeert
3 Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
4 Zorg voor professionele hulp
5 Help iemand op de plaats waar hij ligt of zit

Deze vijf punten vertaal ik voor mezelf op het moment dat ik bij mezelf stress constateer.
1 Constateer stress
2 Wat voel je? Ga na waarom je deze stress zo ervaart en wat het met je lichaam doet.
3 Stel jezelf gerust en zorg even voor een rustige omgeving
4 Door jezelf te trainen weet je precies wat te doen om de stress te verminderen.
5 Kom los van de stress, haal diep adem, ga even liggen/zitten, kom tot jezelf en ontspan.

Anders omgaan met stress

Met name stap 2 helpt mij enorm om anders met stress om te gaan. Ik sta er nu even bij stil, ben mij bewust van de situatie en wat ik daarbij voel. Daarna is het zaak om het aan te pakken en dat te doen waar jij rustig van wordt en waar jouw stressniveau van daalt.
De EHBO cursus heeft mij dus niet alleen geleerd hoe anderen te helpen, maar ook hoe met persoonlijke stress om te gaan.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Gezonde levensstijl: productiever op het werk

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht