Hoe ga je om met seks als je seksueel misbruikt bent?

post afbeelding

Wanneer je, zoals ik, als kind seksueel misbruikt bent, is het soms lastig om jezelf in relaties  met anderen voor 100 % te geven. In een volwassen, gelijkwaardige relatie kunnen zomaar ineens allerlei herinneringen opduiken aan het misbruik. Dat kan in de vorm van nachtmerries zijn, maar ook flashbacks naar het misbruik.

Wat als seks geen plezier voor twee betekent?

Vooral tijdens seks kan dat lastig zijn. In seks is de kans dat je getriggerd wordt doorgaans het grootst. Getriggerd worden betekent niet alleen dat je in je herinnering terug gaat naar het misbruik, maar dat je ook gaat reageren alsof het misbruik nog steeds gaande is.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling, seks met je partner hoort iets te zijn dat je samen beleeft, samen fijn vindt. Seks is plezier voor twee en als er bij jou iets gebeurt dat het een minder prettige ervaring maakt, heb je een probleem.

Aanvallen, vluchten of bevriezen tijdens de seks

Wanneer je als kind bang was tijdens het seksueel misbruik, dan kan dit je ook tijdens seks met je partner overkomen. Plotseling ben je dan onredelijk bang. Er zijn dan drie mogelijke reacties: aanvallen, vluchten of bevriezen.

Aanvallen

Als je aanvalt, kan je ineens, zonder dat de situatie daar eigenlijk aanleiding toe geeft, boos tegen je partner gaan schreeuwen.

Vluchten

Vluchten kan betekenen dat je letterlijk uit bed stapt, soms zelfs dat je uit de relatie stapt. Het kan er ook voor zorgen dat je bij voorbaat geen relatie aangaat, omdat je bang bent voor het seksuele aspect.

Bevriezen

Bevriezen betekent dat je de ander zijn of haar gang laat gaan, maar dat je er zelf niet meer bij bent. Je ondergaat het allemaal gelaten, terwijl jij met je gedachten heel ergens anders bent.

Hoe moeilijk het ook is: PRAAT samen over seks

Voor je partner is het bijna onmogelijk om te zien wat er met je gebeurt. De ander kan immers geen gedachten lezen. Als je boos wordt of wegloopt heeft je partner vaak geen enkel idee wat er is misgegaan. Als je bevriest kan het zijn dat je partner het niet eens merkt en zelfs het idee heeft dat jullie een gezellige vrijpartij hebben beleefd, terwijl jij je doodongelukkig hebt gevoeld.

Daarom is het belangrijk dat je over je gevoelens praat. Dat je je partner vertelt wat jou is overkomen en liefst ook nog waaraan hij of zij kan merken dat jij je niet lekker voelt. Dan kunnen jullie samen praten over hoe je daar dan mee om wilt gaan. Heb je meer hulp nodig dan kun je altijd nog bij de hulpverlening aankloppen.

Foto: Agnes van der Graaf 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Vrouwen met (meer) zin in seks

Door Yvonne van Baardwijk

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Hoe vergeet je je ex?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht

 1. Goed dat je dit onderwerp op de agenda zet!

  Yvonne 01-09-2013 12:30
 2. Hai Yvonne,

  Dank je! Ik geloof dat het erg nodig is om de gevolgen van seksueel misbruik op een realistische manier onder de aandacht te brengen.

  Warme groet,
  Ivonne

  Ivonne 02-09-2013 19:18
 3. Er een invoelende ontdekkingsreis van maken, dat seksualiteit en intimiteit een onderdeel zijn van “liefhebben”, waarbij mededogen en nieuwsgierigheid nieuwe dimensies toevoegen …

  Nico 22-09-2013 06:57
 4. Tja, op zich heel herkenbaar wat je schrijft. Jammer vind ik dat je niet benoemd dat het heel goed mogelijk is om fijne seksuele relaties aan te gaan en te onderhouden. Het is mogelijk om (ook als misbruikslachtoffer) te genieten van seks en intimiteit.

  Marjolijn van Oijen 10-12-2013 09:18

Reacties zijn gesloten.