Hoe gezond is honing eigenlijk?

post afbeelding

Het proces waarbij honing wordt geproduceerd is een van die wonderen waar de natuur zo rijk aan is. De bijen die belast zijn met het halen verzamelen nectar uit diverse bloemensoorten. De nectar bevat een groot aantal mineralen en sporenelementen. In de speciale honingmaag van de bij worden aan de nectar enzymen en goede bacteriën toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de meervoudige suikers in de nectar worden omgezet in beter verteerbare enkelvoudige suikers. Als ze in de kas of het nest komen, dragen de bijen deze substantie over aan de jongere bijen. Hierbij worden er weer belangrijke enzymen aan de nectar toegevoegd waardoor deze verder indikt en op de honing gaat lijken zoals wij die kennen.

Nog belangrijker is dat de honing hierdoor ook de stoffen ontwikkelt die werken als een natuurlijk antibioticum. Door gluconzuur is de honing tijdens het gehele productieproces beschermd tegen gevaarlijke schimmels en bacteriën. Deze stof verdwijnt als de honing volledig is ingedikt. Op dat moment verzegelen de bijen de raatjes ook met was. Dit is het teken dat de honing klaar is voor gebruik. Voor een kilo honing moet ongeveer vier kilo nectar worden verzameld en een bijenvolk maakt rond de 35 kilo honing per jaar.

Honing gezond

Wat zit er in honing?

Honing bevat een hoog gehalte aan vitamine C, kalium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. De fosfor is erg belangrijk voor sterke botten en tanden. Daarnaast is fosfor in ons lichaam noodzakelijk om de werking van vitaminen uit het B-complex mogelijk te maken. Deze spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem en bevorderen de werking van bepaalde hormonen. Kinderen tot 1 jaar kunnen beter geen honing te eten krijgen omdat hun maag en darmsysteem nog niet voldoende werkt. Hierdoor kunnen de bacteriën in honing een botulisme vergiftiging veroorzaken. Voorzichtigheid is hier dus op zijn plaats.

Rauwe honing is onbewerkte honing die bij de imker direct in de pot gaat zonder enige toevoeging. Biologische honing is een honing waarbij de bijen niet worden bijgevoerd met suikerwater. Deze honing is dus op meer natuurlijke wijze geproduceerd. De honing die je in de supermarkt koopt zal vrijwel altijd toegevoegde stoffen bevatten. Dat maakt de honing niet per se minder gezond dan de hiervoor genoemde soorten. Welke honing het gezondst is, blijft voorlopig een raadsel.

Is havermout als ontbijt gezond?

Waarom is honing zo gezond?

Er wordt vaak gezegd dat honing een hoop kwalen geneest en je gezonder maakt. Daarom raadt men bijvoorbeeld aan thee met honing te drinken. Dat honing je gezonder maakt, is wetenschappelijk niet aangetoond. Honing is in feite een soort suiker, een mengeling van glucose en fructose. Op zich is dit vergelijkbaar met bijvoorbeeld rietsuiker of kristalsuiker. Je lichaam verwerkt honing dus op dezelfde manier als kristalsuiker. Er zit meer water in honing dus honing bevat per 100 gram minder koolhydraten c.q calorieën dan kristalsuiker. Maar honing bevat in tegenstelling tot andere vormen van suiker wel sporenelementen, mineralen, vitaminen en eiwit. Deze stoffen hebben een positief effect op de gezindheid. De wetenschap stelt zich daarbij de vraag of de hoeveelheden die je met honing eten binnenkrijgt voldoende zijn voor een meetbaar effect.

thee met honing

Eeuwenlang wordt honing al gebruikt om keelklachten te bestrijden en vele generaties hebben hief baat bij gehad. Toch heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit tot op heden geen enkele claim goedgekeurd dat het eten van honing de gezondheid bevordert. Het maakt daarmee ook duidelijk dat het moeilijk is om van een product überhaupt te zeggen of het gezond is. Hierbij speelt altijd de hoeveelheid en de frequentie een rol.

Soorten honing

Alle honing wordt van nectar gemaakt en op dezelfde manier door bijen verwerkt. Er zijn natuurlijk wel verschillen in de bloemen die bijen vooral bezoeken. Is dat maar één soort, dan wordt de honing daar ook naar genoemd. We kennen onder andere lindehoning, acaciahoning, lavendelhoning, rozenhoning, klaverhoning, heidehoning, etc. De kleuren en diktes van de soorten kunnen verschillen al geldt als gemeenschappelijk kenmerk dat het altijd vloeibare suiker betreft. De meeste honing wordt als bloemenhoning verkocht omdat bijen zelf geen voorkeur kennen voor verschillende soorten nectar.

Waar is honing goed voor?

Afvallen met honing?

Men schrijft de laatste jaren veel over afvallen met behulp van een combinatie van honing en kaneel.  De combinatie past ook in een gezond voedingspatroon maar het is beslist geen wondermiddel om een slecht voedingspatroon te compenseren. Het gebruik is verstandig bij recepten binnen een levensstijl die gezond is en waarbij geen crashdieet wordt toegepast. Besef altijd dat honing in basis vloeibare suiker is die niet veel afwijkt waar het calorieën betreft van andere suikers.

Hoeveel honing per dag?

Als je een beetje honing in de thee lekker vindt, hoef je je geen zorgen te maken over de hoeveelheid honing die je per dag gebruikt. Omdat honing een suiker is die vergelijkbaar is met andere soorten suiker is de hoeveelheid honing die je dagelijks kan gebruiken afhankelijk van je verdere voedingspatroon. Het is een vaststaand feit dat honing per gram minder calorieën bevat dan gewone suiker. Dat betekent dat het vervangen van suiker door honing in principe altijd een goed idee is.

Soorten honing

Waar is honing goed voor?

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt voor de volgende claims over het natuurproduct honing. Het is dus aan jou om te bepalen of jij baat hebt bij het gebruik van honing voor de volgende zaken:

  • Honing zorgt voor ontsmetting en snellere genezing van wonden en blaren.
  • Het is een natuurlijke hoestdrank, een theelepel voor het slapen gaan, beperkt de hoest aanmerkelijk.
  • Honing is ideaal als een natuurlijk bron van energie bij het sporten.
  • Het product is goed voor de droge huid bij uitwendig gebruik.
  • Honing beperkt roos en andere hoofdhuidproblemen bij uitwendig gebruik.
  • Het verbetert de werking van het kortetermijngeheugen.
  • Het product is gezond voor het darmstelsel omdat er goede bacteriën in zitten.
  • Honing bestrijdt parasieten in het lichaam.

Bewaren van honing

Honing kun je in principe onbeperkt bewaren en bederft niet. Toch nemen de enzymen en mineralen wel af en na ongeveer twee jaar wordt honing donkerder en meer stroperig. Bewaar honing bij voorkeur op een donkere koele plaats en niet in de koelkast.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Zo kan je de nachtrust verbeteren

Door Redactie

Reageer op dit bericht