Hoe je piekeren kunt afleren

post afbeelding

Piekerprinses

Piekeren is als een schommelstoel, het geeft je iets te doen en kost je energie maar het brengt je nergens. Tijdens het piekeren denk je niet verder na over oplossingen voor je probleem, het zet je niet aan tot actie. Op zich is er niets mis met piekeren, mits je dit doet met mate.

Een beetje piekeren houdt je scherp en zorgt dat je voorbereid bent op eventualiteiten. Vaak blijft het daar echter niet bij en piekeren we over zaken waar we geen controle over hebben of slaan we er in door. Piekeren wordt een probleem als het je te veel energie gaat kosten, je jezelf down gaat voelen, je zorgen je gedachten gaan overheersen, je gezin er onder gaat lijden, het ten koste gaat van je gezondheid, je niet meer kan stoppen met piekeren en het je tweede natuur wordt.

De meeste moeders piekeren in hun bed als het donker is en er weinig afleiding is. Problemen lijken dan echter tien keer erger dan de volgende ochtend. Doemscenario’s zorgen voor nog meer onrust en de slaap lijkt ver te zoeken. Als ouder kan je een slapeloze nacht al helemaal niet gebruiken. Het is goed om over je zorgen na te denken, maar laat piekeren niet de overhand nemen!

Piekerprocedure

Vaak is piekeren aangeleerd gedrag. Het goede nieuws is dat je het ook weer kunt afleren!

Piekergedachten zijn over het algemeen gebaseerd op het niet waarmaken van hoge eisen die je aan jezelf stelt of het controle willen houden over onzekere of angstige situaties.

Om meer grip op je piekergedachten te houden kan je gebruik gaan maken van een praktische piekerprocedure. Deze piekerprocedure ziet er als volgt uit:

  1. Word je bewust van je piekergedachten. Je begint vaak te malen zonder dat je dit echt door hebt en zonder dat je constructief een probleem aan het oplossen bent.
  2. Plan een dagelijks piekermoment in van maximaal 30 minuten. Elke dag besteed je op een vast moment voor een vast aantal minuten aandacht aan je piekergedachten. Maak dit piekermoment niet gezellig, dus geen kop thee, geen koekjes en geen wijntje er bij. Zet je timer en stop met dit piekermoment zodra de afgesproken tijd voorbij is door bewust aan een leuk en gelukkig moment te denken.
  3. Zet al je piekergedachten tijdens je dagelijkse piekermoment op papier. Gebruik een piekerschrift om je bewust te worden van je gedachten, je conclusies, je gemaal en gepeins. Blijf schrijven tot je hoofd leeg is. Zo krijg je helder voor jezelf welke gedachten irrationeel zijn, of te kort door de bocht gaan. Stel jezelf daarna bij elke piekergedachte de vraag of het zin heeft hier over na te denken, of het een reëel probleem is dat je aan moet pakken en of je er zelf iets aan kan doen. Is dit het geval: bedenk een concrete oplossing en stappenplan om met dit probleem aan de slag te gaan. Is dit niet het geval, laat het dan varen want dit kost je enkel energie.
  4. Ga je tobben buiten je vaste dagelijkse piekermoment om: parkeer je piekergedachten dan op een los memo blaadje en kom er pas weer op terug tijdens je dagelijkse piekermoment. Zoek afleiding om je piekergedachten te stoppen.

 

Piekeren afleren

Piekeren kan je afleren met veel oefenen, volhouden en doorzetten. Kom je er echter niet uit, heb je er last van of wordt het alleen maar erger? Vraag dan hulp!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Vrouwen met (meer) zin in seks

Door Yvonne van Baardwijk

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Hoe vergeet je je ex?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht