Hoe (on)gezond is cassave nou eigenlijk?

post afbeelding

Wat is cassave en is cassave gezond? Kan het ook zijn dat deze wortel ongezond is of zelfs giftig is? Wij vertellen je meer over cassave!

Wat is cassave?

Cassave is een wortel die zijn oorsprong heeft in Midden- en Zuid-Amerika. Het is een teken van menselijk inventiviteit dat de cassave inmiddels als voedzaam en eetbaar wordt beschouwd. Als bescherming tegen dieren die ook wel van wortels houden, bevat cassave namelijk een minieme hoeveelheid van het zeer giftige blauwzuur. De wortel rauw eten is beslist geen goed idee en beslist meer dan ongezond. Toch ontdekten de oorspronkelijk bewoners van Midden- en Zuid-Amerika al gauw dat de wortel mits goed bereid een belangrijk voedselbron kon vormen, vandaag de dag wordt vrijwel overal in de tropen cassave verbouwd vanwege de hoge voedingswaarde.

Welke stoffen bevat de cassave?

Cassave heeft veel weg van de aardappel, het bestaat voornamelijk uit zetmeel en dankzij al die koolhydraten is deze wortel zeer voedzaam. De structuur van de wortel is wel steviger dan een aardappel, ook na het bereiden ervan. De wortel bevat geen gluten en wordt daarom ook wel gezond genoemd. Voor mensen die geen gluten mogen of willen gebruiken is de wortel een goed alternatief. De cassave kan op allerlei manieren worden bereid: koken, stomen, frituren, grillen of bakken. Het aanwezige blauwzuur wordt bij verhitting afgebroken. Van de wortel wordt ook vaak meel gemaakt wat weer gebruikt kan worden in diverse gerechten.

Cassave

Is cassave gezond?

De wortel lijkt op een aardappel en bevat nauwelijks mineralen of vitaminen. Toch worden er in tropische gebieden wel allerlei geneeskrachtige effecten aan de wortel toegeschreven. Is cassave gezond? In deze gebieden zegt men dat de wortel stoffen bevat die verlichting bieden bij het prikkeldarmsyndroom. Ook zou het meel van de wortel goed zijn voor het zenuwstelsel en een probaat middel zijn tegen stress. Wetenschappelijke onderbouwing heeft echter nog niet plaatsgevonden. Ook aan de bladeren van de plant worden goede eigenschappen toegeschreven. Fijngehakte bladeren zouden als een puree moeten worden aangebracht op het hoofd om daarmee hoofdpijn te bestrijden. Als wonden worden verbonden met bladeren van deze wortel, zou dat de genezing versnellen.

De smaak van cassave

Er zijn twee soorten cassave, bitter en zoet. De bittere bevat meer blauwzuur dan de zoete, maar beide soorten kunnen niet rauw worden gegeten. De smaak lijkt ook veel op die van een gewone aardappel ondanks de grovere structuur. Gekookt is de wortel bij groente en vlees dan ook een lekkere aanvulling. De cassavechips zijn de laatste tijd ook erg populair geworden door de krokante structuur. Een van de bijzondere producten waarvoor de wortel wordt gebruikt is bubble thee. De parels die hiervoor worden gebruikt zijn gemaakt van tapioca, zoals het meel van de wortel ook vaak wordt aangeduid.

In het buitenland wordt de wortel bij gebruik in de keuken ook wel yuca genoemd. Het komt vaak voor in de Indische en Cubaanse keuken. Dat cassave of yuca ook in Nederland regelmatig te koop is in groentezaken en supermarkten houdt ook verband met het feit dat ook de Surinaamse keuken deze wortel op vele manieren gebruikt. Wil je een eenvoudig gerecht met deze wortel proberen? Maak dan een cassave-omelet. Met één cassave twee eieren, tamarissaus en twee eetlepels kerrie masalas kan je in een handomdraai een smakelijke omelet maken. De cassave snij je hiertoe in kleine blokjes.

Lees ook: Waar is brandnetelthee goed voor?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Een fijne ochtendroutine die jou energie geeft!

Door Lieve Peters

Wat zijn waarzeggers en zijn ze betrouwbaar?

Door Redactie

Grootste voordelen van yoga

Door Redactie

Zo creëer je een rustgevende avondroutine!

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht