Vijf manieren om te ontspannen

post afbeelding

Helaas kan niet iedereen van nature gemakkelijk ontspannen. Anno 2020, een tijd waarin onze hersenen continue gevoed worden door allerlei prikkels, is het moeilijk om even niets te moeten en in het hier en nu te zijn. Aangezien ontspanning leidt tot een gezond lichaam en een heldere geest, is het van belang om soms toch echt even op de spreekwoordelijke rem te trappen. Heb je nou echt geen idee hoe jij kunt ontspannen? In dit artikel geven we vijf fijne tips!

Lees een boek

Vaak wordt een boek lezen gekoppeld aan vakantie, want op vakantie hebben we rust en dus ook de tijd om een boek te lezen. Zonde! Lezen kan gedurende het hele jaar namelijk een hele fijne manier zijn om te ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat lezen het stressniveau verlaagt doordat je jezelf dwingt om je ergens op te focussen. Lezen zou zelfs beter werken tegen stress dan het luisteren naar rustgevende muziek! Onderzoek vertelt ons dat alleen al zes minuten lezen per dag zorgt voor minder stressgevoelens.

Knutselen of kleuren

Misschien dat creatief bezig zijn niet je grootse hobby betreft, maar dat hoeft ook helemaal niet. Er bestaan niet voor niets kleurboeken voor volwassenen. Kleuren of knutselen heeft namelijk net zo’n ontspannend effect als lezen. Je brein wordt even afgeleid van alle stress en dagelijkse verplichtingen. Gewoonweg even in het hier en nu zijn en je richten op een simpele activiteit leidt tot een ontspannen brein.

ASMR

Misschien heb je wel eens gehoord van de term ASMR? ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response en verwijst naar een bepaalde (ontspannen) gevoelssensatie wat begint met een tintelend gevoel op het achterhoofd en zich vervolgens uitstrekt langs de nek en rug. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel dat je krijgt als iemand met je haar speelt of als je regen hoort tikken op glas. Niet iedereen is gevoelig voor deze geluiden of aanrakingen en dus zal ook niet iedereen dit ontspannen gevoel ervaren. Mocht dit wel zo zijn of ben je er benieuwd naar, dan vind je online genoeg filmpjes met zogenoemde ASMR triggers waardoor je mogelijk kunt ontspannen. Een fijne tip waar je ons misschien eeuwig dankbaar voor bent. Tijdens ASMR zullen je spieren ontspannen en voel je je achteraf weer opgeladen en vol nieuwe energie!

Zoek de natuur op

Niets voor niets word deze tip vaak gegeven als mensen niet weten hoe ze moeten ontspannen. Misschien woon je in de stad en ligt het eerstvolgende bos of natuurpark niet om de hoek, maar een bezoekje brengen aan de natuur is zeker de moeite waard. Vraag je je af hoe je het beste kunt ontspannen bij stress? De natuur brengt ons terug naar de oorsprong en het hier en nu. Wetenschap heeft aangetoond dat een natuurlijke omgeving zorgt lagere cortisolniveaus. Cortisol is ons stresshormoon en als deze hormonen te hoog zijn, heeft dit schadelijke gevolgen voor ons lichaam. Naast lagere cortisolniveaus, leidt een wandeling in de natuur tot een lagere hartslag, lagere bloeddruk en een creatieve geest. Do we need to say more?

Eet een stuk chocolade

Is het echt zo dat het eten van chocolade leidt tot minder stress? Onderzoek bewijst van wel. Let op: Het gaat hier wel om donkere minstens 70% cacao chocolade en dus niet om een reep Tony’s chocolonely (al kun je hier natuurlijk ook door ontspannen). De pure chocolade heeft namelijk een (klein) positief effect op de werking van onze hersenen. Lekker veel chocolade inslaan dus!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Zo kan je de nachtrust verbeteren

Door Redactie

Stappen na het ontdekken van een SOA: Hoe te handelen

Door Redactie

Ouderen blijven gezonder en vitaler dankzij een speciale verbinding in geval van nood

Door Redactie

Reageer op dit bericht