Hoe praat je met iemand over zijn/haar chronische ziekte?

post afbeelding

Ik heb een chronische ziekte die een behoorlijke stempel op mijn functioneren drukt. Daarover krijg ik heel wat opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd. Dat is vast ook de reden dat veel mensen met een chronische ziekte gereserveerd zijn om open te zijn over wat er met ze aan de hand is.

Mening ombuigen

Zelf denk ik dat hier een taak voor mij ligt, omdat ik alleen door duidelijk te communiceren het beeld van mijn omgeving kan veranderen. Dat is waarom ik er open over ben in de dingen die ik op internet schrijf. Soms is het juist goed als de omgeving iets uitspreekt, ook al is het weinig begripvol. Alleen op die manier kan ik zo’n gedachte namelijk ombuigen of vertellen hoe het écht zit. Mijn mening is dat ik mijn omgeving zelf moet onderwijzen in hoe ze met me om moeten gaan.

Intentie is goed

Ik merk al snel wanneer iemand écht geïnteresseerd is of wanneer iemand kritische vragen stelt om mijn beweringen te weerleggen. Zo klinkt: ‘Hoe werkt dat voor jou?’ al heel anders dan: ‘Waarom lig je nou weer op bed?’
Ik merk vaak dat de intentie van mijn omgeving goed is. Ze willen graag dat het goed met me gaat en dat ik meer zou kunnen dan ik op dit moment kan. Soms komt het er alleen een beetje ongelukkig uit. Een teleurstelling als ik bijvoorbeeld niet naar een verjaardag kan komen, begrijp ik. Ik zie dat als een teken dat mensen mij er graag bij hebben. Boosheid of zelfs onbegrip over dat ik niet kan komen, snap ik minder goed. Het is wat het is…

Geïnteresseerd doorvragen

Probeer met interesse vragen te stellen en wees niet teleurgesteld als de vraag op dat moment niet beantwoord kan worden, omdat daar geen energie voor is. Soms is het beter om even te luisteren en écht tot je te nemen wat diegene zegt. Kun je je indenken hoe het voor diegene is? Of niet? Dat mag je ook best zeggen, dat je het moeilijk voor te stellen vindt hoe het moet zijn. Dat is beter dan: ‘ooh, daar heb ik ook weleens last van’.

Adviezen en tips

Adviezen en tips kunnen ook twee kanten op. Een advies vanuit iemand die ik goed ken, kan goud waard zijn: ‘Ik weet nog dat je twee jaar terug veel minder afspraken had en ik had het idee dat het toen ook veel beter ging met je klachten’. Soms herinnert zoiets me eraan dat ik inderdaad beter voor mezelf moet gaan zorgen en wat minder afspraken moet maken.

Adviezen in de zin van: ‘Je moet dat eens proberen, en dat, en dat…’ en teleurgesteld zijn als je dat niet wil proberen, zijn natuurlijk wat minder leuk. Mensen met een chronische ziekte verdiepen zich vaak in zichzelf en hun functioneren. Niemand wil toch ziek thuis zitten? Ook mensen met een chronische ziekte willen graag middenin het leven staan. Ze hebben dus vaak goed voor zichzelf uitgezocht wat wel en niet werkt. Soms is het ook beter om de situatie even te laten voor wat hij is, dan om steeds te blijven vechten door middel van nieuwe behandelingen. Steun de chronisch zieke in de fase waarin hij/zij op dat moment zit.

Om miscommunicatie op dit gebied te voorkomen, kun je openen met de vraag: ‘Mag ik je een tip geven?’ Dan weet je of diegene daarvoor openstaat.

Hulp aanbieden

Zelf vind ik het fijn om te weten dat er mensen zijn die me kunnen helpen als dat een keer nodig is. Er gebruik van maken zal ik zelden doen. Een voorbeeld: Als ik met migraine in bed lig, kan ik er niet tegen als iemand bijvoorbeeld de afwas staat te doen. En als ik geen migraine meer heb, kies ik ervoor om het alsnog zelf te doen. Kortom, wees dus niet teleurgesteld als iemand je hulp afwijst of er niet op reageert. Het aanbieden kan natuurlijk altijd.

Wat doe je dan wel?

Een klein gebaar kan al een groot effect hebben. Weten dat iemand aan je denkt, terwijl je met knallende pijn in bed ligt, kan je dag een positieve wending geven. Een chatberichtje, een sms’je, of een kaartje met uitspraken waar geen oordeel in zit. Dat is tenminste mijn ervaring en die deel ik graag.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Alles over anorexia nervosa

Door Redactie GezondTotaal

Migraine? Hooikoorts? Een familieopstelling kan de oplossing zijn!

Door Miriam van Kreij

Ontspannen of vrijetijdsziekte

Door Ires Libert

Weg met die hoofdpijn!

Door Joost Kroon

Reageer op dit bericht