Hoe revalideer je van een knieoperatie?

post afbeelding

Knieartrose, overbelasting van de spieren, een gescheurde knieband of een meniscus kunnen zorgen voor een aanhoudende pijn in je knie. Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Een arts zal je waarschijnlijk medicatie en oefeningen voorschrijven om zo te proberen de klachten te verminderen.

Veel (pijn)klachten kunnen namelijk verholpen worden door op een goede manier te bewegen. De spieren en gewrichten blijven dan soepel én sterk. Hierbij moet je wel opletten dat je de spieren niet overbelast. Een arts kan jou de juiste oefeningen adviseren. Daarbij kan hij medicatie voorschrijven om de pijn te onderdrukken, zodat je kunt blijven bewegen. Ook krijg je soms medicijnen om ontstekingen in de knie tegen te gaan.

Knie opereren

Als de klachten met de oefeningen en medicatie niet weggaan of juist erger worden, kan een arts ervoor kiezen om te opereren. Afhankelijk van de aandoening kan een deel van de knie of het hele gewricht worden vervangen door een prothese. Dit soort knieoperaties worden ongeveer 18.000 keer per jaar worden uitgevoerd. Toch is er bij een operatie altijd kans op complicaties.

Na de knieoperatie

Heb jij een knieoperatie gehad? Dan begin je daarna aan de revalidatie. Je hebt immers een (gedeeltelijke) nieuwe knie. Revalideren bestaat vooral uit voldoende bewegen en tijdelijk hulpmiddelen gebruiken, zoals krukken en douchestoelen.

Hoelang het revalideren van een knieoperatie duurt, verschilt per persoon. De totale revalidatietijd kan tot één à anderhalf jaar duren. Na de operatie heb je waarschijnlijk nog last van pijnklachten. Die nemen in de loop der tijd af. Maar tot 18 maanden na de operatie kan je hier (af en toe) nog last van krijgen. Vooral na een lange wandeling of andere inspannende activiteit kan de pijn weer opkomen. In de eerste weken moet de wond nog genezen en de knie herstellen. Na ongeveer 6 tot 8 weken is de knie meestal zover herstelt dat je de normale dingen weer kunt oppakken: staand douchen, boodschappen doen, aankleden en meer.

Om je knie goed te laten herstellen is het belangrijk om de juiste (knie)oefeningen te doen. Je fysiotherapeut vertelt je welke oefeningen je moet doen en hoe vaak. Dit zijn oefeningen die je zelf thuis uit kunt voeren. Door te oefenen maak je de knie weer sterk en soepel en krijg je vertrouwen in je nieuwe knie.

Hulpmiddelen

Je kunt verschillende hulpmiddelen gebruiken om in de eerste weken na je operatie zelfstandig en zo pijnloos mogelijk de dagelijkse dingen te kunnen doen. Denk hierbij aan naar bed gaan, jezelf wassen, aankleden en dergelijken. Jouw fysiotherapeut kan je adviseren welke hulpmiddelen handig zijn. Een douchestoel is daar een goed voorbeeld van. Je kunt er een kopen of huren. Ook een traplift huren is mogelijk, zo ga je makkelijk en met zo min mogelijk pijn naar boven en beneden. Dit soort hulpmiddelen kun je bijvoorbeeld voor een paar weken of maanden huren. Je hebt dan geen aanschafkosten maar maakt wel gebruik van de voordelen tijdens je revalidatie.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waarom kip perfect past bij een gezonde voeding

Door Redactie

Afvallen door anders te eten

Door Redactie

Moderne sporten die gezond zijn

Door Redactie

Waar let je op als je een zorgverzekering kiest?

Door Redactie

Reageer op dit bericht