Hoe samenwerking kan leiden tot minder klachten voor vrouwen

post afbeelding

Een gevarieerde dag

Gelukkig was het een gevarieerde dag met veel verschillende patiënten met verschillende aandoeningen in verschillende leeftijden.

Vrouwen die kinderen hebben gehad, vrouwen die geen kinderen hebben gehad, peutermeisjes, pubermeisjes, met een grote diversiteit aan aandoeningen.

Een aantal vrouwen hadden een verzakking (prolaps) van de blaas of darm, last van urineverlies en een vrouw had last van ontlastingsverlies sinds de bevalling van haar oudste kind.

Tijdens de intakes, onderzoeken en behandelingen werd duidelijk dat veel klachten die postmenopauzale vrouwen hebben te herleiden zijn naar de bevalling.

Bekkenbodemonderzoek

Bij het bekkenfysiotherapeutisch onderzoek bleek in veel gevallen een letsel aanwezig in de bekkenbodemspier, ontstaan tijdens de bevalling.

De verloskundige heeft gezien hoe wij, als bekkenfysiotherapeuten, de bekkenbodemspier onderzoeken en de functie in kaart brengen. Gekoppeld aan onze bevindingen werd een oefenschema opgezet.

De patiënten waren zeer bereid om ook als “proefpersoon “ te dienen; vrouwen onder elkaar met een doel: een zo gezond mogelijke bekkenbodem binnen de grenzen van wat mogelijk is.

Preventie

We hebben gesproken over preventie, hoe zoveel mogelijk letsel in de bekkenbodem te voorkomen en hoe letsels in de bekkenbodem direct na de bevalling op te sporen. Een waardevolle uitwisseling van ervaringen en ideeën!

Deze dag heb ik ervaren als een eerste stap naar een intensieve samenwerking: de verloskundige kan als eerste deskundige een letsel in de bekkenbodem constateren.

Door elkaars expertise te kennen is het mijn inziens mogelijk eerder therapeutische stappen te zetten, een van de opties is bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie.

Wie weet leidt eerdere signalering en daarmee eerder inzetten van bekkenfysiotherapie wel tot vermindering van klachten bij de vrouw in de overgang.

Het is goed om met meerdere disciplines deze strijd aan te gaan! De eerste vervolgafspraak is al gemaakt, ik ga een dag en/of nacht met de verloskundige meelopen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

Dilemma: slaan of geslagen worden

Door Verena Germeraad

Sterke bekkenbodemspieren belangrijk voor goede seks

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht