Hoe voorkom je dat je kind gaat roken?

post afbeelding

De eerste sigaretten bepalen of je kind blijft roken of niet

Goed, waarom niet: realiseer je dat de eerste sigaretten bepalen of je kind blijft roken of niet. Dat moment is het enige moment waarop een zekere vrije keuze bestaat. Kinderen willen erbij horen, dus zij zijn zeer afhankelijk van hun peer group. Hoe vrij je dan bent staat wat mij betreft ter discussie. De meeste kinderen experimenteren met tabak vanaf hun dertiende. Niemand denkt dan nog aan een verslaving, het is immers maar af en toe… En daar zit de adder onder het gras: die ene op je dertiende is een pakje op je achttiende: de definitie van een verslaving: je hebt steeds meer nodig om het zelfde effect te bereiken. Hoe jonger begonnen, hoe meer kans op een langdurige verslaving. Geen kind begint met de intentie voor altijd te roken.

Als vrouwen niet roken, of voor hun dertigste stoppen hebben ze gemiddeld 10 jaar extra te leven, waarvan vele jaren in goede gezondheid, ze zijn vruchtbaarder en hun kinderen hebben minder DNA schade. Ook al ben jij dan al oud als moeder, dit wil je toch voorkomen?

Wat kun je doen als ouder?

Zelf natuurlijk het goede voorbeeld geven; niet roken. En roken gewoon verbieden tot het achttiende levensjaar. Belonen als zij de peergroup pressure kunnen weerstaan. In huis wordt er sowieso niet gerookt. Zijn ze eenmaal verslaafd, zorg dan dat je in gesprek blijft op een respectvolle motiverende manier. Focus niet zozeer op lange termijn risico’s maar vooral op stank, geld en vieze tanden.

Focus op de maffia die de tabaksindustrie is: zij voegt suiker, honing en menthol toe op zoek naar jeugdige replacement smokers: jouw kinderen moeten de vroegtijdige stoppers (door dood of vrijwillig) vervangen…

Succes.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Daarom zijn huisdieren goed voor je gezondheid

Door Gast Blogger

Super handige tips voor gezonde traktaties

Door Redactie GezondTotaal

Roken populair onder jongvolwassenen

Door Gast Blogger

Dertig minuten per dag bewegen. Zo doe je dat

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht