We leven in een maatschappij waarbij er een explosieve toename van informatie moet worden verwerkt. Daarnaast zijn onze werkomgevingen steeds meer gericht op just-in-time leveringen. Ook moeten we allemaal steeds langer werken door het verschuiven van de AOW-leeftijd. Dit alles heeft tot gevolg dat onze hersenen veel meer te verduren krijgen. Dit resulteert bij steeds meer mensen in een burn-out.
Burn-out is groot dilemma voor ZZP’er
Het is niet alleen vervelend om een burn-out mee te maken, maar er zijn meer gevolgen. Vooral voor ZZP’ers. Als zelfstandige heb je vaak geen financieel vangnet als je niet kan werken. Gevolg: maar blijven doorwerken terwijl je een burn-out hebt of er tegenaan hikt. Het gaat dan veelal van kwaad tot erger.
Check daarom of je voldoende hebt geregeld als je een (langere) periode niet kan werken. Doen hiervoor de AOV-check. Het is een cliché maar daarom ook zo waar: voorkomen is beter dan genezen.
Herken de symptomen van een burn-out
Een burn-out ontstaat niet zomaar. Belangrijk om te beseffen is dat het iedereen kan overkomen dus ook jou. Als meest intelligente diersoort zijn we geneigd te denken dat we alles onder controle hebben. Zelfs als zaken uit de hand lopen denken we dat we controle hebben over hoe we er mee omgaan. Helaas is dat maar de buitenkant. Als je de signalen niet kent, kun je onbewust toch letterlijk opbranden. Er zijn enkele (basis)symptomen die je niet moet negeren, namelijk:
- Op je werk pak je alles aan, zonder onderscheid te maken of je er wel of niet wat mee moet doen;
- Je krijgt het gevoel dat je in je eentje het meeste werk verzet;
- Als je na je werk thuiskomt, kun je je werk niet binnen een uur loslaten;
- Je ontwikkelt een hyperfocus om alle signalen om je heen op te pikken, omdat je bang bent er één te missen;
- Je rust niet meer uit, als je wakker wordt ben je niet fit;
- Je hebt geen puf meer om te sporten of met je familie/vrienden wat te ondernemen;
- De kans bestaat dat je meer alcohol gaat drinken om je brein rustig te krijgen.
Afhankelijk van je persoonlijkheid zijn er veel meer symptomen. Herken je er enkele bij jezelf, onderneem dan actie.
Erken de symptomen van een burn-out
Misschien heb je je na het lezen van bovenstaande opsomming, gerealiseerd dat jezelf misschien ook wel te ver gaat. Dan is het belangrijk dat je goed bij jezelf nagaat of dit al langer speelt. Wellicht realiseer je nu pas hoeveel energie er in je werk is gaan zitten. En dat je naast je werk eigenlijk alleen maar snel geïrriteerd bent. Het is uiterst belangrijk dat je dan voor jezelf accepteert dat je wellicht een burn-out hebt. Ga niet direct in de put zitten, dat is het andere uiterste, maar praat eerst eens met je omgeving. Je zult ervan staan te kijken wat de mensen om je heen al hebben geconcludeerd. Schuif de problematiek niet weg tot het zo erg wordt dat je niet meer kunt functioneren.
Bestrijd de symptomen van een burn-out
Een goed middel om je burn-out te bestrijden is erover te praten met een onafhankelijke partij. Denk hierbij aan een sparringpartner die vanaf de zijlijn jouw werkwijze kan beoordelen. Het doel is dat je een spiegel voor krijgt waarin je je eigen gedrag ziet. Dit kan confronterend zijn maar door deze benadering kun je wellicht gewoon je werk blijven doen. Echter zal je je anders opstellen omdat je hebt gezien wat je ‘oude’ gedrag met je deed. Zorg ervoor dat mensen in je omgeving weten dat je hier mee bezig bent. Ook als ondernemer is het goed dat je iemand in je werkomgeving hebt die je in de gaten houdt. Je valt zelf namelijk al snel in je oude patroon zodat je jezelf alleen maar verder uitput. Om je energie weer snel in balans te krijgen is het belangrijk dat je weer gaat genieten van kleine dingen. Vier ieder succes!
Heb je nee kunnen zeggen tegen je opdrachtgever omdat dit beter is voor jou, sta er dan met je familie en/of vrienden nog eens bij stil.
Verdiep je in de informatie
Een burn-out is niet altijd te voorkomen. Met de informatie in dit artikel heb je wellicht niet een volledig beeld van wat een burn-out precies betekent. Krijg je door dit te lezen het idee dat je zelf een risico vormt, verdiep je er dan verder in. Er zijn overal tips te vinden om de stress te verminderen. Voorkom dat je thuis komt te zitten terwijl je er wat aan had kunnen doen. Als werknemer kom je in de ziektewet, als ondernemer een AOV afsluiten, maar thuis zitten helpt niemand. Nogmaals voorkomen is toch echt beter dan genezen!
Reageer op dit bericht