Hoe we momenteel fitnessen en hoe het eigenlijk zou moeten!

post afbeelding

Inhoudsopgave

Hedendaagse fitness

Over het algemeen wordt er tegenwoordig op twee manieren gefitnesst.

1. Groepslessen

Een groot gedeelte van de vrouwen in een sportschool doet mee aan een groepsles. Hieronder vallen onder andere de lessen zumba, yoga, pilates, kickfun, spinning, bodypump, xco en bijvoorbeeld bodybalance. Dit zijn over het algemeen leuke lessen waarin je calorieën verbrand en ook nog een vorm van krachttraining doet. Althans dat denk je.

Echter zijn deze lessen vaak verre van effectief. Buiten het feit dat je in een les weinig calorieën verbrandt, worden er veel bewegingen gemaakt die in het dagelijks leven weinig voor komen. Deze oefeningen zijn dus niet effectief en kunnen soms zelfs gevaarlijk zijn, vanwege de complexiteit ervan. Daarnaast worden de goede bewegingen niet of nauwelijks uitgelegd, waardoor de meeste vrouwen deze bewegingen verkeerd uitvoeren. Als dit dan ook nog eens op de maat van de snelle beat gaat, is de kans op blessures groot. Er is dus een reële kans dat de bewegingskwaliteit na een groepsles verminderd is in plaats van verbeterd. Je begrijpt dat ik deze lessen dan ook niet aanraad.

Sport moet echter wel leuk blijven, dus heb je plezier in deze lessen, blijf ze dan vooral volgen. Zorg echter wel dat je minimaal 1 keer per week je beweegapparaat goed traint. Hierover later meer.

2. Cardio + Machines

Op het moment dat je in de sportschool geen groepslessen volgt is de kans groot dat je op de tweede manier sport. Dit is de groep die eerst 20-40 minuten een cardio apparaat (zoals een crosstrainer, loopband of hometrainer) uitzoekt om vervolgens op wat krachtapparaten te gaan zitten. Het grote nadeel van deze manier van trainen is dat het wederom niet effectief/functioneel is.

In eerste instantie is het altijd aan te raden om te beginnen met de kracht oefeningen. Hierdoor zorg je dat je niet al uitgeput bent van de cardio, wat de krachttraining beïnvloed. Wees niet bang dat je, als vrouw zijnde, gespierd gaat worden. Dit is onmogelijk.

Het tweede probleem is de machines zelf. Over het algemeen zit je op deze machines die je forceren in een bepaalde positie kracht te zetten. Dit heeft totaal geen vertaling naar het dagelijks leven. In het dagelijks leven worden spieren namelijk tegelijkertijd gebruikt en zijn er bepaalde beweegketenen die aangestuurd moeten worden. Dit is in apparaten helaas niet na te bootsen, waardoor de gewonnen kracht van de apparaten amper te gebruiken is. De gewonnen kracht via machines zijn dus verre van functioneel.

Hoe zou fitness eigenlijk moeten zijn

Laat ik beginnen te zeggen dat ‘afslanken’ niet de reden moet zijn om te gaan sporten. Afslanken doe je door meer calorieën te verbranden dan dat je binnen krijgt. Nu kun je zeggen dat je dus meer calorieën moet verbranden. Het is echter vele malen makkelijker om ervoor te zorgen dat je minder calorieën binnen krijgt. Dit doen we door middel van onze voeding. Dit gezegd hebbende kunnen we het fitness in zijn geheel besteden aan onze gezondheid en algemene fitheid. Hieronder vallen onder andere het uithoudingsvermogen en het makkelijker maken van dagelijkse bezigheden (als traplopen, boodschappen dragen etc.).

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen zorgt ervoor dat je na een korte sprint of een aantal traptrede niet voorovergebogen staat uit te hijgen. Ik raad aan om dagelijks een half uur te bewegen en wekelijks 45 minuten de hartslag te verhogen. Dit kan prima op een crosstrainer, hometrainer, loopband of roeitrainer. Dit zal de kans op welvaartsziektes als diabetes en hart- en vaatziektes verkleinen.

Let op: Er bestaat niet zoiets als een ideale hartslagzone, waarin de meeste vet wordt verbrand. Probeer in de (minstens) 45 minuten inspanning dus ook zo intensief mogelijk te bewegen.

Beweegketenen

Buiten de dagelijkse 30 minuten beweging en de wekelijkse 45 minuten cardio is het belangrijk om het beweegapparaat te trainen. Dit doe je het best door te trainen naar de bewegingen die we in het dagelijks leven maken. Deze bewegingen worden niet gedaan door 1 bepaalde spier, maar door verschillende spiergroepen tegelijk. Dit worden beweegketenen genoemd.

We hebben 5 belangrijke beweegketenen:

  1. Staan/gaan
  2. Squat
  3. Heupscharnier
  4. Duwen
  5. Trekken

 

Zowel lopen, springen, duwen, trekken, tillen of bukken worden vanuit bovenstaande 5 beweegketenen gedaan. Het dus ook goed om op dezelfde manier te trainen. Dit betekent dat er minimaal 5 oefeningen moeten zijn tijdens je bezoek aan de sportschool.

Vijf oefeningen voor de vijf beweegketenen

Er zijn verschillende oefeningen per beweegketen, maar om een voorbeeld te geven zal ik 5 oefeningen beschrijven die erg goed zijn om mee te beginnen.

Oefening 1 Farmer Walk

Om de beweegketen ‘gaan en staan’ te trainen is het goed om een farmer walk te doen. Houdt een paar gewichten vast en loop ermee (dit kan in 1 hand of in beide handen). Op het moment dat het je gemakkelijk afgaat kun je ervoor kiezen om het gewicht te verhogen. Zorg er altijd voor dat je rug recht is.

Oefening 2 Squat

De ‘squat’ is de beweging die je maakt bij het springen, sprinten en bij het opstaan. Deze beweging train je door squats te maken. Dit kan met extra gewicht in de vorm van dumbells of een stang. Vraag de instructeur om goede uitleg, want een goede houding is cruciaal bij deze oefening.

Oefening 3 Goodmorning

Een goede startoefening van het ‘heupscharnier’ is de goodmorning. De heupscharnier gebruik je bijvoorbeeld bij het joggen of optillen van boodschappen. De goodmorning is een oefening waarbij je vooroverbuigt vanuit de heupen. De rug blijft recht en de benen zo goed als gestrekt.

Oefening 4 Plank

Voor de beweegketen ‘duwen’ is de plank een effectieve startoefening. Dit is een opdrukpositie op ellebogen en tenen. Probeer dit zo lang mogelijk vol te houden, zonder door de rug te zakken.

Oefening 5 Trekken

Oefening 5 is de laatste oefening die de keten ‘trekken’ traint. Probeer bij deze oefening voorover te buigen met een rechte rug en een dumbbell naar je toe te trekken (houdt de ellebogen langs het lichaam). Doe dit met een gewicht waarmee dit goed vol te houden is.

In beeld gebracht zijn dit dus de volgende oefeningen:

 

Conclusie: trainen naar beweegketenen is effectiever dan groepslessen of apparaten

Het volgen van groepslessen of het trainen op machines kan erg leuk zijn. Het is echter veel minder effectief dan te trainen naar de beweegketenen die we in het dagelijks leven maken. Probeer deze beweegketenen te trainen tijdens het bezoek aan de sportschool en je zult merken dat de kwaliteit van bewegen met sprongen vooruit gaat. Als je dit combineert met 45 minuten cardio per week, zal de algehele fitheid en gezondheid toenemen.

Wil je meer weten of wat vragen? Voel je vrij en laat een reactie achter onder dit bericht of neem contact met me op.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

6 tips voor verbeteren uithoudingsvermogen

Door Gast Blogger

Gelezen: Overwin je vaginisme

Door Jacqueline van de Bilt

Reageer op dit bericht