Hoeveel vingers en ogen dit jaar?

post afbeelding

De feestmaand is weer begonnen. De Kerstsfeer wordt afgesloten met een knallend oud-en-nieuw feest. Letterlijk, want er zal weer veel vuurwerk de lucht in gaan. Helaas ook de nodige vingers en ogen. Zoals elk jaar, weten we begin januari hoeveel vuurwerk verwondingen er zijn geteld.

Gruwelijke plaatjes

Als plastisch chirurg ben ik altijd intensief betrokken geweest bij dit soort letsels. Veelal verwondingen van het aangezicht tenslotte. Juist om die reden heb ik in de jaren negentig samen met bureau Halt nog eens een video gemaakt over dit onderwerp. Een slachtoffer vertelde daarin zijn verhaal. Deze film is nog een aantal jaren op lagere scholen gebruikt. In die tijd hield ik ook voordrachten voor groep 7 en 8. Ik vertelde dan over de risico’s. Of het veel heeft geholpen is lastig te zeggen, maar het maakte pas veel indruk als de plaatjes gruwelijk genoeg waren, dat herinner ik mij nog wel.

Even wat feiten:

  • In de laatste week van vorig jaar zijn er ongeveer 800 verwondingen behandeld in de ziekenhuizen.
  • 30% betrof handverwondingen, 50 % procent betrof verwondingen in het gelaat, waarvan bij de helft de ogen betrokken waren.
  • Het merendeel van de slachtoffers was omstander.
  • Vuurwerk mag verkocht worden van 28 december tot en met 31 december.
  • Periode waarbinnen je vuurwerk mag afsteken: 31/12  – 10.00 u. tot en met  01/01 om 02.00 u.

Voorlichting en preventie

De campagnes om de vuurwerkletsels te beperken waren altijd zeer zinvol, maar zijn al weer enige jaren geleden gestopt. Afgelopen oud en nieuw was wat betreft het aantal letsels een dieptepunt. De dalende trend sinds 2008 is gestopt. Het aantal verwondingen was het hoogst van de afgelopen 5 jaar.

Van vele kanten wordt aangedrongen om het afsteken van vuurwerk door particulieren te verbieden. 60% van de Nederlandse bevolking is daar geen voorstander van. Reden voor de overheid om niet tot een verbod over te gaan.

Andere maatregelen zijn het stimuleren van het dragen van een vuurwerkbril

Veel feiten over de vuurwerkverwondingen zijn te vinden op de website van veiligheid.nl

Regen als oplossing

De beste omstandigheid om deze afschuwelijke verwondingen te voorkomen is veel regen gedurende de jaarwisseling. Maar ja, dat is ook niet een echt leuk begin van 2014…

 


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht