De kerstdiners komen er weer aan. Wil je dit jaar wat meer groen op de menukaart? Lees verder over hoe je wat groente en een stukje zalm kan omtoveren tot een heerlijk hoofdgerecht. Natuurlijk moet zo’n gerecht er ook goed uitzien en daar is bij dit gerecht ook aan gedacht. We begeleiden je van bereiding tot bordenopmaak. Hieronder lees je over een heerlijk en gezond kerstrecept. Voorbereiding? Maar 25 minuutjes!
Ingrediënten
2 citroenen 600 g zalmfilet met huid
2 sjalotten 2 eidooiers
150 g roomboter 1 snufje nootmuskaat
200 g aspergebroccoli 2 tl dille
150 g sugarsnaps Een zeef
125 g tuinerwten Een staafmixer
Bereiding
De bereiding is verdeeld in drie stappen: een citroenhollandaise saus, de groente en de zalm. We beginnen met de saus.
Citroenhollandaise saus
Pak een steelpannetje en kook het citroensap met een deel van de fijngesneden sjalot en 50 ml water, totdat er iets meer dan 2 el overblijven. Verwarm in een andere steelpan 100 g boter, zonder dat deze begint te kleuren, dus op een lage temperatuur. Pak een maatbeker en doe hier de eidooiers in. Doe het ingekookte citroensap door een zeer bij de eidooiers. Zet de staafmixer in het mengsel en doe er tijdens het mixen de gesmolten boter bij. Blijf mixen tot een dikke saus. Voeg aan het einde nog een beetje nootmuskaat en peper toe.
De groente
Pak een hapjespan en verhit 25 g boter. Fruit de overgebleven sjalot een minuutje. Schep vervolgens de aspergebroccoli, de sugarsnaps en de erwten er doorheen. Bak deze groente voor 6-8 minuten tot ze beetgaar zijn.
Liever geen aspergebroccoli? Gebruik dan normale broccoli. Snij in roosjes met zo lang mogelijke stelen (dus laat de steel er aan).
De zalm
Pak een koekenpan en verwarm hier 25 g boter in. Bestrooi ondertussen de zalm met peper. Is de koekenpan warm, leg dan de zalm op de huidkant in de pan. Bak op medium warmte voor 2-3 minuten tot de huid krokant is. Bak vervolgens de andere zijden van de vis. Iets meer dan een minuutje per kant. Wil je minder rosé, bak dan ongeveer 2 minuten per kant.
Opmaak
Pak 4 borden. Verdeel de groente over de borden en probeer er een bedje van te maken. Doe vervolgens de zalm met de huid naar boven op het bedje van groente. Schenk overdwars wat van de saus over de borden van rand tot rand, met een kleine speling tot de uiteinden. Bestrooi de dille over de borden en leg een paar citroenplakjes over elkaar heen op de vrije ruimte op het bord.
Genieten
Een simpel, maar heerlijk en makkelijk te maken gerecht. Wil je meer van dit soort? Bekijk alle kerstrecepten.
Reageer op dit bericht