Hoofdpijn en Spieren

post afbeelding

Bij binnenkomst kijk ik naar haar houding en hoe ze beweegt. Ik zie dat haar hoofd naar links staat. Daardoor kan het zijn dat er door één of meerdere myofasciale triggerpoints een stijfheid in de nek zit die de hoofdpijn veroorzaakt. Even ter verduidelijking: ‘myo’ is spier, ‘fascia’ is bindweefsel. En een triggerpoint is een hard spierknoopje, die qua grootte kan variëren van een speldenknop tot een erwt.

Zodra ze haar jas heeft uitgetrokken en op een stoel gaat zitten, begin ik met vragen stellen. Heeft u enig idee wat de oorzaak van de pijn is? Heeft u dit vaker gehad? Kunt u er een bepaald patroon in herkennen? Tijdens ons gesprek blijf ik observeren. Ook vraag ik of ze de pijn die zij voelt, kan intekenen op een figuur. Op deze manier probeer ik erachter te komen of haar verhaal klopt met hetgeen wat ik zie.

Vervolgens laat ik haar een test uitvoeren en moet zij bij verschillende bewegingen onthouden wat ze voelt. Ze gaat liggen op de massagetafel en ik ga op zoek naar een of meerdere triggerpoints. Dat doe ik door o.a.  zachtjes in haar borstbeen-sleutelbeentepelspier (M. Sternocleidomastoldeus) te knijpen (dat is de spier die, als je naar links/rechts draait met je hoofd ‘opbolt’ aan de rechter-/linkerkant van je hals). Na een tijdje komt ze weer overeind. Ze constateert ‘verlichting’ in haar hoofd en haar gezichtsvermogen is verbeterd. Ik heb haar vervolgens uitleg gegeven over hoe ze zichzelf kan behandelen om in het vervolg minder hinder te ondervinden van haar klacht.

Tips om klachten te verminderen en je houding te verbeteren

  • Varieer bureauwerk met andere activiteiten
  • Verander regelmatig van houding in de stoel (ga Ismakogisch bewegen)
  • Neem geregeld een ‘micropauze’
  • Gebruik de telefoon niet geklemd tussen je hoofd en schouder

GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Daarom zijn huisdieren goed voor je gezondheid

Door Gast Blogger

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Dertig minuten per dag bewegen. Zo doe je dat

Door Redactie GezondTotaal

Zin en onzin bij tekenbeten en Lyme

Door Berdien Renes

Reageer op dit bericht