Hormoontherapie en overgangsklachten

post afbeelding

Inhoudsopgave

Oorzaak overgangsklachten

De typische overgangsklachten ontstaan door een tekort aan oestrogenen. Als je dus bij ernstige klachten oestrogenen gaat gebruiken zal je je meestal snel weer veel beter voelen. Oestrogenen zorgen er ook voor dat het slijmvlies van de baarmoeder dikker wordt. Dit kan voorkomen worden door ook het hormoon progesteron erbij te gebruiken. Vrouwen zonder baarmoeder hoeven dit dus niet te doen.

Diverse vormen van hormoontherapie

Er bestaan tabletten met alleen oestrogenen of een combinatie van oestrogenen en progesteron. Er zijn pleisters die oestrogenen bevatten. In de nabije toekomst komt er waarschijnlijk ook een gel en neusspray die oestrogenen bevat. In andere landen in Europa bestaat dit al. Voor de overgangsklachten zoals een droge of pijnlijke vagina bestaan oestrogenen in vaginale capsules of crème. Ook kan je denken aan het gebruik van oestrogeenpleisters en een Mirena spiraal wat progesteron bevat en het baarmoederslijmvlies dun houdt. Je ziet, er zijn meerdere combinaties en mogelijkheden.

Wanneer en hoe lang gebruiken?

Als overgangsklachten een erg negatieve invloed op de kwaliteit van leven hebben is er een plaats voor hormoontherapie. Het is belangrijk en gezonder om hier vrij snel na de menopauze leeftijd (is het moment van de laatste menstruatie) mee te starten. Het advies is om dit maximaal 5 jaar te doen.

Wanneer niet gebruiken?

Als je borstkanker hebt (gehad) of het komt in je zeer nabije familie voor is het niet goed om hormonen te gaan gebruiken. Ook als je eerder een beroerte hebt gehad is het beter dit niet te doen.

Belangrijk

Voor een heleboel vrouwen is het gebruik van hormonen vanwege ernstige overgangsklachten een uitkomst! Loop dus niet met klachten door maar bespreek het met je huisarts.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

De pil of toch maar een spiraaltje?

Door Redactie GezondTotaal

Dilemma: slaan of geslagen worden

Door Verena Germeraad

Reageer op dit bericht