Huidaandoening: een bezorgde moeder van 90

post afbeelding

De eerste twee patiënten van het ochtendspreekuur dermatologie zijn er al. Alle twee…? Ik denk nog, mensen komen steeds vroeger naar de dokter. Maar mijn bedrijvige assistente legt het uit. Het zijn moeder en dochter die samen naar het spreekuur komen. Uit routine denk meteen aan een moedervlek controle.

Onrustige huid

Als ik de spreekkamer binnenstap, zitten de dames aan mijn bureau. Beiden met lichte haren; blond en egaal grijs/wit met een op elkaar lijkend postuur. Een oplettende vrouw van 90 jaar en een innemende dochter van 65 jaar.
De dames hebben elk een verwijsbrief van twee verschillende huisartsen. Ik start met de patiënte van 90 jaar. Ze komt vanwege een grote bult op haar wang en vertelt me stellig dat ze daar vanaf wil. Groot gelijk zeg ik, want dit zou wel eens onrustige huid kunnen zijn, misschien zelfs huidkanker.

Besmettelijke huidaandoening

Nadat ik haar geholpen heb, start ik met het consult van haar dochter. Zij heeft een kleinere bult net naast het oog. Als ik met mijn uitleg wil beginnen, vraagt moeder nadat ze net zelf een behandeling had ondergaan: heb ik mijn dochter aangestoken? “Natuurlijk niet!”, wil ik zeggen, maar iets houdt mij tegen.
De angst voor besmettelijkheid van huidaandoeningen kom ik regelmatig tegen en krijg er vaak vragen over. Op een of andere manier kwam haar vraag nu voor mij onverwachts. De bezorgdheid van deze 90 jarige moeder die ik zojuist had ‘gepijnigd’, trof me.

Risico op huidkanker

Bij haar dochter zag ik een bult, met een harde bovenkant. In mijn vakgebied als huidarts (dermatoloog) heet dit een keratose. Zo’n bult kan duiden op een het begin van huidkanker. Beide dames hebben een lichte huid met vrij veel sproetjes. Mensen met dit huidtype blijken in de praktijk meer last te hebben van de zon en meer risico op huidkanker.

Huidtype bepalend

Ergens had ze met haar vraag misschien ook wel gelijk. Ondanks dat huidkanker op zich niet besmettelijk is. Ons huidtype wordt bepaald door het huidtype van vader en moeder, dus met een genetische component. Deze moeder heeft dus in zekere zin met haar eigenschappen van een lichte huid, haar dochter ‘aangestoken’.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

6 tips tegen een droge huid

Door Redactie GezondTotaal

‘Maar ik zit nooit in de zon’

Door Judith Doodeman

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Nieuwe behandeling melanoom

Door Judith Doodeman

Reageer op dit bericht