Huisstofmijtallergie? Dit kun je er zelf tegen doen

post afbeelding

Een huisstofmijtallergie is vervelend. Je hebt last van jeukende ogen, een loopneus, snotterigheid en vermoeidheid. Huisstofmijtallergie is de meest voorkomende luchtwegallergie die we in Nederland kennen. En elke jaar weer neemt de hoeveelheid mensen met een allergie toe.

Huisstofmijten zijn hele kleine, bijna onzichtbare beestjes die zich lekker thuis voelen in stof en textiel. Eraan ontkomen in huis is praktisch onmogelijk. Wat wel mogelijk is, is om zelf zoveel mogelijk eenvoudige zaken thuis dusdanig aan te pakken, dat je zo min mogelijk last hebt van je allergie. Zie hieronder enkele handige, nuttige tips.

Ventileer je woning

Zorg voor genoeg ventilatie in huis. Denk aan een raampje dat altijd op een kier staat, of op z’n minst goede ventilatieroosters. Zet ook regelmatig even je ramen wijd open, zodat alles goed kan doorluchten.

Stofzuigen maar!

Stofzuigen of met je statische vloerwisser rondgaan in huis, kun je nooit genoeg wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt. Eigenlijk is een dagelijks rondje anti-stof een must.

Laat de zon binnen

Want hoewel jij waarschijnlijk dol bent op de zon, is huisstofmijt dat niet. De beestjes houden simpelweg niet van de zon.

Kies voor gladde materialen in huis

Zorg dat je thuis zo min mogelijk huisstofmijt aantrekt, door weinig tot geen textielmaterialen te gebruiken in huis. Kies bijvoorbeeld een gietvloer in plaats van tapijtvloerbedekking, en rolgordijntjes in plaats van stoffen gordijnen. Bankstel? Kies voor (kunst)leer en niet voor stof.

Plaats je kledingkast buiten je slaapkamer

Hoe minder textiel je op je slaapkamer hebt, hoe minder kans op huisstofmijt. Uiteraard kies je ook het beste voor een dekbedovertrekset met het Nomite keurmerk. Dat keurmerk garandeert je dat het gekozen dekbedovertrek geen huisstofmijt door laat.

Sla je bed open

Je bed opmaken? Liever niet. Sla je dekbed ’s ochtends open op bed. Zo kan je bed luchten en kan de zon erbij. En zoals eerder gezegd; de zon is een vijand van huisstofmijt.

De grote schoonmaak

Doe regelmatig een ‘grote schoonmaak’ in huis. Dit helpt om huisstofmijt te verwijderen uit je woning. Hoe vaker hoe beter, maar minimaal eens per kwartaal.

Let op met katten en honden

Hoeveel je misschien ook van huisdieren houdt; met huisstofmijt is het geen slimme keuze. De haren en huidschilfers van jouw diertjes zijn geliefd bij huisstofmijt. Kies je toch voor een hond of kat in huis? Laat deze dan in ieder geval buiten je slaapkamer.

Meer tips om zo min mogelijk last te hebben van huisstofmijten? Die vind je op gezondheidsnet.nl.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Een fijne ochtendroutine die jou energie geeft!

Door Lieve Peters

Wat zijn waarzeggers en zijn ze betrouwbaar?

Door Redactie

Grootste voordelen van yoga

Door Redactie

Zo creëer je een rustgevende avondroutine!

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht