Ik ben zooo moe, zal ik me ziek melden?

post afbeelding

Soms zie je het even niet meer zitten en zou je je het liefst ziek melden op het werk. Maar als je dan eigenlijk geen goede reden hebt om aan te geven, wat doe je dan?

Veel mensen hebben wel eens een dag dat het wel heel aantrekkelijk lijkt om dag één of enkele dagen niet naar het werk te gaan. Hieronder volgt geen pleidooi voor of tegen zo’n oneigenlijke ziekmelding, maar inzicht om je te helpen dergelijke dagen effectief te benutten.

Neem het gevoel serieus

Wanneer je je ’s morgens erg vermoeid of lusteloos voelt is dat een teken dat je de periode ervoor iets gedaan hebt dat niet zo goed voor je was. In dergelijke gevallen is het goed om te achterhalen wat er aan de hand is, zodat je die situatie kunt aanpakken. Want als je niks doet met dat gevoel komt het later net zo hard weer terug.

Terughalen van energie

Ga daarom eens bij jezelf te rade waar het gevoel vandaan zou kunnen komen. Heb je de afgelopen tijd te hard gewerkt? Of heb je veel tijd aan anderen besteed en was er te weinig tijd voor jouzelf om te ontspannen? Of heb je taken op je genomen die niet bij je passen, zodat je elke dag een beetje meer energie verliest dan je terug krijgt? In al die gevallen is het dan inderdaad tijd dat je (even) bewust bezig gaat met het terughalen van energie. Dat kan je doen door goed te slapen of op een andere manier ontspanning te vinden, door een goed gesprek te voeren met leuke mensen of door iets nuttigs te doen waar je zelf op korte termijn direct beter van voelt.

Doe niet niks en ontspan echt

Besef hierbij goed dat het opdoen van nieuwe energie ontstaat bij zowel ontspanning als activiteit, maar niet door niks te doen. Een dag piekeren in bed, tv kijken op de bank of doelloos internetten lost het lusteloze gevoel niet op.

Ziek melden of vakantie opnemen?

Wie die dag ontspanning moet betalen moet ieder voor zichzelf bepalen. Voor sommige mensen geeft het een positieve bijdrage aan hun gevoel van eigenwaarde als ze zelf de verantwoordelijkheid nemen door een dag vrij te nemen in plaats van ziek te melden. Door te investeren in jezelf, geef je jezelf impliciet een signaal dat jij de moeite waard bent, een opbeurend complimentje dus.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Hooikoorts: zo herken je deze allergie

Door Redactie GezondTotaal

Behoefte aan ruimte om je heen

Door monique lutz

Uitgezaaide borstkanker: mix van angst, frustratie en veerkracht

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

Nergens zin in? Somber? Een dipje? Ga dan de challenge aan!

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht