Ineens ben je een echte bitch… door tamoxifen

post afbeelding

Heb je wel eens ibuprofen geslikt tegen hoofdpijn en toen last van je maag gekregen? Of een antibioticum tegen een infectie met als gevolg diarree? Bijwerkingen door medicijnen zijn er in veel vormen, maar dat zelfs je karakter kan veranderen…dat verzin je toch niet?

‘Ben je ongesteld of zo?’

We kennen ze allemaal: die man (misschien wel onze eigen) die vervelende grapjes maakt over ‘de tijd van de maand’. Als je chagrijnig reageert dan zul je wel ongesteld zijn. Aan de andere kant wordt mannen met een opvliegend karakter een hoog testosteron gehalte verweten. Een kwestie van hormonen…

Anti-vrouwenhormoon

Een groot aantal vrouwen met borstkanker krijgt het middel tamoxifen. Tamoxifen remt de groei van sommige vormen van borstkanker, de zogenaamde “hormoongevoelige” vormen. Omdat dit middel de werking van oestrogeen vermindert, kun je het omschrijven als een ‘anti-vrouwenhormoon’.

Een echte bitch

Prikkelbaar, labiel, emotioneel, agressief. Dit zijn bijwerkingen die worden genoemd door vrouwen die tamoxifen gebruiken. Een handjevol mannen kent hun eigen vrouw zelfs niet meer terug. Normaalgesproken liefdevolle en zorgzame vrouwen die veranderen in…ja, een echte bitch. Het probleem is dat deze persoonlijkheidsverandering vaak niet wordt herkend als een bijwerking van tamoxifen. Zoals ik eerder schreef: je verzint toch niet dat je karakter verandert door een medicijn?

Praat met je arts, met je partner

Vrouwen die tamoxifen krijgen, moeten dit vaak jarenlang gebruiken, variërend van 3 tot wel 10 jaar lang. In sommige gevallen zijn er alternatieven, maar lang niet altijd. Het is daarom zaak om dit bespreekbaar te maken. Je moet de ‘link’ vinden met het medicijn. Om dit te kunnen doen, zul je eerst moeten vertellen over deze – helaas genante – klachten. Praat erover met je oncoloog of met je huisarts. De oncoloog vindt misschien een alternatief en zo niet, kunnen oncoloog en huisarts ondersteuning bieden en aanwijzingen geven hoe je met deze klachten om kunt gaan. Vergeet ook niet je man, je partner erbij te betrekken. Met begrip in je relatie kom je ook al een heel eind.

In de tussentijd is het misschien toch wel fijn om te beseffen: ‘het ligt niet aan mij’. 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

De pil of toch maar een spiraaltje?

Door Redactie GezondTotaal

Een tepelhof tatoeage: wat is dat precies

Door Judith Doodeman

Tropenkolder: hormonen, seks en vitamine D

Door Denise Vischschoonmaker

Borstkanker heb je niet alleen

Door Jolanda Hamers

Reageer op dit bericht