Is het drinken van wijn nou gezond?

post afbeelding

Het is nog steeds een discussiepunt: is het drinken van wijn nou gezond of helemaal niet? Er is veel voor te zeggen. Een ding is in ieder geval heel duidelijk: meer dan een glas per dag drinken is niet verstandig. Maar wijn heeft wel diverse positieve effecten.

Wijn is goed voor je hart en bloedvaten

Iedereen weet dat hart en bloedvaten belangrijk zijn. Die zorgen bijvoorbeeld ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen door je lichaam verspreid worden. Wanneer je regelmatig een kleine hoeveelheid wijn drinkt, kan dit ervoor zorgen dat je hart en bloedvaten in conditie blijven. Dat komt met name door de alcohol in de wijn. Het HDL-cholesterol wordt licht verhoogd en dat houdt in dat aderverkalking wordt tegengegaan. Verder is wijn bevorderlijk als het gaat om trombose. De aanmaak van bloedplaatjes wordt geremd en de samenklontering wordt verminderd. Te veel alcohol is dan juist wel weer een risico.

Wijn bevat antioxidanten

Rode wijn bevat veel antioxidanten en die zijn in principe goed voor de gezondheid. Er zijn namelijk ook vrije zuurstofradicalen in ons lichaam die schadelijke effecten kunnen hebben. In rode wijn zit bijvoorbeeld tannine en resveratrol. Dit laatste stofje wordt heel regelmatig onderzocht op de positieve effecten. Ook diverse soorten voedsel bevatten het stofje. Het zit onder andere in pinda’s, blauwe druiven en bessen.

Maakt rode wijn slank?

Maakt rode wijn slank? Dit is een suggestie van de Washington State University. Hierin werd ook gekeken naar de stof resveratrol. Het is daadwerkelijk zo dat dit stofje ervoor zorgt dat ons vetweefsel omgezet wordt en dat het daardoor niet opgeslagen wordt in het lichaam, maar juisti verbrandt. Het is echter niet duidelijk hoeveel men dan van de stof in moet nemen en een glas rode wijn bevat nu eenmaal dubbel zoveel calorieën als cola. Dat rode wijn slank maakt, is dus niet iets wat je zomaar klakkeloos aan moet nemen. Wist je overigens dat je gewoon kunt afvallen zonder dieet?

Rode wijn tegen Alzheimer

Af en toe wordt ook gezegd dat wijn, en dan met name rode wijn, een goed middel is tegen Alzheimer. Ook dit zou weer veroorzaakt worden door de stof resveratrol. Er is een onderzoek geweest met proefpersonen, maar daaruit is wel duidelijk geworden dat er erg veel nodig is om Alzheimer daadwerkelijk tegen te gaan. Bij Alzheimer is het namelijk zo dat er een bepaald eiwit sterk afneemt. Bij de proefpersonen die resveratrol toegediend kregen, bleef de hoeveelheid van dit eiwit behouden, terwijl het bij anderen verminderd was. Als we de resultaten uit het onderzoek echter omzetten in flessen wijn per dag, dan gaat het om circa 1000 flessen. En daar wordt je geheugen beslist niet beter van.

Wijn drinken omdat het gezellig is

Wijn drinken gaat natuurlijk niet alleen maar om gezond of niet. We drinken vooral wijn omdat het gezellig is, en dat zal het blijven. Geen feestje is compleet zonder wijn en een gezellig avondje uit wordt nog gezelliger met een mooi glas erbij. Wil je wijn bestellen? Dan kun je dat vandaag de dag ook gewoon online doen.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Tips voor gezonde en snelle maaltijden + recepten

Door Redactie

5 Manieren om je motivatie om af te vallen niet kwijt te raken

Door Redactie

Is het verstandig om naar jouw ex-partner terug te gaan?

Door Redactie

Wat te doen bij een wespensteek?

Door Rosalyn van Moorselaar

Reageer op dit bericht