Is het erg om vervroegd in de overgang te komen?

post afbeelding

Inhoudsopgave

Onderzoek

Als je niet meer menstrueert wil dit niet per definitie zeggen dat je in de overgang bent. Er zal onderzoek moeten gebeuren naar andere oorzaken zoals zwangerschap, een schildklieraandoening, sterke gewichtsveranderingen, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of een goedaardige aandoening in de hypofyse (pijnappelklier in de hersenen). Met bloedonderzoek kan je de meeste oorzaken aantonen. Je kan in ieder geval ook zien of de eierstokken nog functioneren.

Misverstand

Het is een misverstand te denken dat als je baarmoeder verwijderd wordt je meteen in de overgang komt. Er zijn natuurlijk geen menstruaties meer, maar de eierstokken blijven voor de hormoonproductie zorgen. Ook één eierstok zorgt voor voldoende aanmaak van hormonen.

Emotionele pijn

Als er sprake is van een vervroegde overgang is dit een groot probleem als er nog kinderwens is. De enige manier om zwanger te kunnen worden is eiceldonatie in combinatie met ondersteunende hormoontherapie.

Versnelde veroudering en risico’s

Als een vrouw vroeg in de overgang komt, heeft het lichaam veel langer te maken met een tekort aan oestrogenen. Het zorgt voor een versnelde veroudering met alle risico’s van dien zoals osteoporose en hart- en vaataandoeningen.

Advies

Naast leefadviezen over voeding en beweging is het absoluut nodig om hormoonpreparaten te gaan gebruiken. In ieder geval tot het vijftigste jaar.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

Sterke bekkenbodemspieren belangrijk voor goede seks

Door Gast Blogger

Vibreer je seksuele gevoelens wakker

Door Astrid Kremers

Reageer op dit bericht