Is het krijgen van een kind de spreekwoordelijke kers op de taart voor je relatie?

post afbeelding

Niets kan je voorbereiden op het echte ouderschap

Allereerst valt dat natuurlijk niet te testen. Hoeveel je ook erover leest, gaat puffen in groepsverband of oppast op je kleine neefjes en nichtjes, niks kan je voorbereiden op hoe het gaat zijn als jullie zelf ouder worden. Moet je je dan helemaal niet voorbereiden?

Bespreek alles, het liefst zo praktisch mogelijk

Jazeker wel. Binnen relatietherapie kom ik vaak tegen dat stellen nog meer aandacht besteden aan het uitzoeken van een nieuwe keuken dan bespreken over hoe ze het ouderschap eigenlijk voor zich zien. Het kan een hoop spanning voorkomen als je voor je probeert zwanger te worden samen bespreekt hoe je je voorstelt hoe het is als er kinderen zijn. Bespreek heel concreet de praktische dingen: wil je minder gaan werken en zo ja hoeveel, vragen we opa’s en oma’s om op te passen?, hoe gaan we financieel zaken regelen? Wie gaat er s nachts uit?

Denk niet te vlug dat het wel los zal lopen als de baby er eenmaal is. En het is een stuk handiger om vooraf dingen te bespreken dan tijdens een gebroken nacht met een huilende baby op de achtergrond.

Wees flexibel, blijf je plannen bijstellen

En vervolgens: als de baby er is, wees dan ook flexibel in het bijstellen van je plannen. Misschien had je vooraf bedacht dat je fulltime ging werken en lijkt je dat ineens niet meer zo aantrekkelijk. Of vind je het heel spannend om je kind bij je ouders of schoonouders achter te laten. Bespreek deze zaken met elkaar en neem elkaar serieus.

Zoek samen naar een goed evenwicht

Hoewel het een feit is dat je als je ouder wordt minder tijd hebt voor elkaar, minder vaak zult uitslapen, uitgaan of spontaan uit eten gaat, wil minder tijd niet zeggen dat de kwaliteit van je relatie automatisch achteruit gaat. Een veelgehoord advies is om eens lekker een weekendje samen weg te gaan om je relatie leuk te houden. Dat is echter niet de garantie voor een prettige relatie. Sterker nog, als je relatie moet leunen op een paar dagen per jaar naar een hotel gaan, is er in grote lijnen iets mis. Probeer juist in de dagelijkse gang van zaken een goed evenwicht te vinden.

Zoek naar een taakverdeling waar jullie je allebei prettig bij voelen. Als je allebei het gevoel hebt dat jullie evenveel investeren in je gezin en in elkaar, voorkomt dat een heleboel ruzie en gekibbel. Ga hierbij uit van elkaars sterke punten: kun jij goed plannen, wassen en strijken. Doen! Kan hij juist goed klussen, koken en tuinieren: bemoei je daar dan niet mee. Kijk vooral niet teveel naar hoe de buren of je vrienden het doen, maar zoek naar een patroon dat op dit moment bij jullie past.

Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde. Juist de verschillen kunnen bijdragen aan een goede opvoeding en een harmonieus gezin. Accepteer daarom elkaars verschillen en probeer de aandacht te richten op de dingen waar de ander (en jijzelf) goed in bent. Hebben jullie allebei een hekel aan schoonmaken of vroeg opstaan? Kijk of je het kan uitbesteden of verdeel het eerlijk. Kortom: flexibel zijn en blijven praten zijn twee zaken die heel belangrijk zijn.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Vrouwen met (meer) zin in seks

Door Yvonne van Baardwijk

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Hoe vergeet je je ex?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht