Is koffie eigenlijk wel gezond?

post afbeelding

Koffie. We drinken het nogal wat. Gezellig met de familie op de bank, een kopje om wakker te worden of een bakkie na de maaltijd. Er gaan behoorlijk wat ‘bakkies pleur’ doorheen op een normale doordeweekse dag!

Bijna iedere woning heeft dan ook wel een koffiezetapparaat. Het is in het Nederlandse huishouden een van de centrale keukenaccessoires in huis. Gelukkig is er helemaal niets mis met een bakje koffie op zijn tijd. Een gezonde volwassene kan zelfs baat hebben bij het drinken van zo’n 4 kopjes koffie per dag – pas wel op dat je niet teveel koffie drinkt.

 

Bij een teveel aan koffie

Een teveel aan koffie kan tot variërende verschijnselen leiden. Sommige mensen kunnen hoofdpijn krijgen terwijl anderen er weer heel duizelig van worden. Luister goed naar je lichaam om te weten wanneer je net een kopje koffie teveel hebt gehad. Veel voorkomende verschijnselen zijn rusteloosheid, angstgevoelens, hoofdpijn, beven, prikkelbaarheid, suizende oren, hartkloppingen en duizeligheid. Slaap je moeilijk? Probeer dan eens een weekje wat minder koffie te drinken, wellicht dat je hierdoor gemakkelijk in slaap kan komen.

 

koffie-fabels

Fabels

Cafeïne en theïne

Er bestaan veel fabels over koffie. Zo zou de cafeïne in koffie bijvoorbeeld een ander product zijn dan de cafeïne in thee, theïne genaamd. Maar eigenlijk zit hier helemaal geen verschil tussen. De cafeïne in zowel koffie als thee, is exact hetzelfde. Deze cafeïne komt namelijk zowel uit koffiebonen als uit theebladen. Maar ook cacaobonen, guarana bessen en colanoten bevatten cafeïne.

Vochtafdrijving

Een ander fabel is het verhaal dat koffie vocht af zou drijven. Gelukkig is dit niet zo. De vochtinname bij het drinken van dranken met cafeïne is precies hetzelfde als wanneer je een glas water pakt. Het lichaam verliest geen extra vocht door het drinken van bijvoorbeeld koffie, en het drinken van thee zorgt zo ook niet voor een hogere vochtinname. Cafeïne stimuleert de nieren, dit zorgt er dus alleen maar voor dat het opgenomen vocht het lichaam sneller verlaat. Plas je dus veel? Probeer eens wat minder koffie te drinken!

Hoge bloeddruk

Cafeïne kan de bloeddruk acuut verhogen, maar kan niet voor lange termijn verhogingen zorgen. Het drinken van zo’n 4 kopjes koffie per dag kan op lange termijn zelfs gezond zijn voor hart en bloedvaten.

Afvallen

Sommige zweren bij het drinken van veel koffie om sneller af te vallen. Helaas is het niet zo gemakkelijk. Cafeïne heeft namelijk geen bewezen effect op het verbranden van vet en energieverbruik. Dit betekend dus dat je geen direct gewicht verliest door het drinken van koffie – beweging en een gezonde en gebalanceerde voeding helpt daarentegen wel!

koffie-anders

Gezondheidsvoordelen

Iedere koffie is anders, maar gelukkig heeft koffie ook een hoop gezondheidsvoordelen. Zo vergroot het de concentratie, verdrijft het slaap, beschermt het tegen diabetes type 2, beschermt het je hart en krijg je er ook nog eens een verbeterd humeur van!


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

DNA testen nu belangrijker dan ooit

Door Redactie

Haaruitval na de zwangerschap verminderen: 3 tips!

Door Redactie

Tips om thuis te sporten

Door Redactie

Levens redden als hulpverlener

Door Redactie

Reageer op dit bericht