Is Turkse pizza gezond of een echte dikmaker?

post afbeelding

Turkse pizza, bijna iedereen houdt er wel van. Het wordt dan ook in grote getale gegeten. Maar is het wel gezond? Wat is de voedingswaarde van een Turkse pizza? Hoeveel calorieën bevat dit gerecht en wat betekent dat voor jou?

Wat is een Turkse pizza?

Een Turkse pizza is een typisch oosters gerecht. Het wordt ook wel Lahmajoen genoemd. In Nederland en andere landen staat het echter bekend als Turkse, Armeense of Libanese pizza. De pittige smaak is typerend voor het gerecht. Het is gemaakt van deeg en belegd met een mengsel van producten. Je kunt het niet alleen bestellen in bepaalde restaurants, maar ook gewoon kant-en-klaar bij de supermarkt kopen. Het werd bekend doordat Arabische sjeiks het tijdens hun woestijnreizen aten.

Wat zit er op een Turkse pizza?

Wat er op een Turkse pizza zit? Er worden diverse producten gebruikt voor het mengsel bovenop de laag deeg. Doorgaans bestaat dit uit gekruid gehakt, verse tomaten, ui, pittige pepers en peterselie. Er zijn echter nog meer combinaties mogelijk. Vaak wordt het nog even besprenkeld met citroen of limoen voor het opgediend wordt. Je kunt het als wrap eten, maar ook als ‘platte’ pizza.

Is Turkse pizza gezond?

Misschien ben jij dol op Turkse pizza en vraag je je af of het wel gezond is. De bodem is niet zo heel gezond. Deze is gemaakt van bloem en bevat dus niet de voedingsstoffen die je in andere granen vindt. Bovendien zitten er geen vezels in, maar koolhydraten. Deze worden in je lichaam omgezet in suikers. Doordat de saus van verse tomaten wordt gemaakt, is deze niet echt ongezond te noemen. Ook de groenten die erop zitten, zijn uiteraard gezond. Een belegde Turkse pizza is dus gezonder dan een naturel. Eet je vaak Turkse pizza in combinatie met knoflooksaus, dan ben je echter niet zo gezond bezig. Knoflooksaus is een echte dikmaker en er zitten veel toevoegingen in.Turkse pizza kcal

Turkse pizza kcal

Hoeveel calorieën in een Turkse pizza? Het aantal calorieën in een Turkse pizza is relatief hoog. Het Voedingscentrum heeft bepaald dat er in een stukje pizza van 160 g zo’n 430 kcal zitten. Dan heb je het maximaal aantal calorieën dat je per dag mag gebruiken zo bereikt.

Wil je weten hoeveel calorieën jij per dag mag hebben? Lees dan het artikel: Zo bereken je jouw dagelijkse energiebehoefte.

Wel of geen Turkse pizza eten?

Turkse pizza blijkt volgens velen nogal verslavend te zijn en daarom is het oppassen geblazen met dit product. Te veel van iets eten is immers nooit gezond. Je kunt een Turkse pizza gezond maken door er voldoende groente op te doen en de tomatensaus zelf te maken van verse tomaten. Je kunt het recept hiervoor zeker online vinden. Bovendien kun je het aantal calorieën en ongezonde vetten beperken door het zonder knoflooksaus te eten. Een Turkse pizza eten op zijn tijd kan helemaal geen kwaad, maar pas wel op dat je er niet te veel van neemt!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Een fijne ochtendroutine die jou energie geeft!

Door Lieve Peters

Wat zijn waarzeggers en zijn ze betrouwbaar?

Door Redactie

Grootste voordelen van yoga

Door Redactie

Zo creëer je een rustgevende avondroutine!

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht