Je ayurvedische type je zorgverzekering laten bepalen

post afbeelding

Vind je het belangrijk om oude wijsheden in je hedendaagse leven te implementeren? Dan kan een ayurvedische levensstijl iets voor jou zijn. Ayurveda is een officiële wetenschappelijke geneeskunde uit India en betekent ‘kennis van het leven’. Veel zorgverzekeraars vergoeden ayurvedische behandelingen als je een aanvullende verzekering hebt. Het valt in Nederland onder de ‘alternatieve’ of ‘complementaire’ geneeskunde. Benieuwd hoe jij er baat bij kan hebben?

Je hoofd in de wolken of je voeten stevig op de grond

Ayurveda biedt een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Ze verdeelt individuen over drie basiscategorieën: vata, pitta en kapha. Deze drie types zijn allen samengesteld uit de elementen. Zo is het vata-type overwegend lucht en ether, het pitta-type vuur en water en het kapha-type aarde en water. Je kunt je misschien voorstellen dat het eerste type snel met zijn hoofd in de wolken zit, terwijl het laatste type juist met beide benen stevig op aarde staat. Bij de verschillende typen horen dan ook verschillende voedingswensen en ideeën over welk voedsel wel voor hen werkt en welk voedsel niet.

Het vata-type: een verlangen naar evenwicht en rust

Ieder mens is een combinatie van de drie typen, maar mensen met overwegend een vata ‘constitutie’ kenmerken zich door een licht, beweeglijk en creatief karakter. Herken je jezelf hierin, dan herken je mogelijk ook het gevoel snel uit balans te kunnen raken. Het lichaam van dit type is over het algemeen lang en slank en heeft met betrekking tot de gezondheid eerder last van angst, slapeloosheid en spijsverteringsproblemen. Om weer in balans te geraken worden vaak warme en vochtige maaltijden voorgeschreven. Ontbijt met havermout en gestoomde groenten werken bijvoorbeeld goed. Kaas en andere ‘droge’ producten worden niet aangeraden.

In relatie tot je zorgverzekering kun je als vata-type extra aandacht besteden aan geneeswijzen die zijn gericht op stressvermindering en het herstellen van je balans.

Pitta en de behoefte aan verfrissing en verkoeling

Mensen met een pitta constitutie staan bekend om hun vastberadenheid en intensiteit. Wanneer pitta uit balans is, kan dit leiden tot prikkelbaarheid en ontstekingen. Het ayurvedisch dieet voor pitta legt de nadruk op het consumeren van verkoelende voedingsmiddelen zoals verse groenten, zoete vruchten en zuivelproducten. Pitta-typen vermijden liever pittig voedsel en cafeïne en kiezen voor milde kruiden zoals koriander en munt.

Mocht je je herkennen in dit type, dan kun je in je zorgverzekering met extra aandacht kijken naar vergoedingen rondom behandelingen die bijvoorbeeld met ontstekingen, zoals reuma te maken hebben. Je hoeft hier uiteraard je keuze niet op vast te leggen, maar mogelijk krijg je via deze invalshoek nieuwe ideeën over wat bij jou past.

Kapha dient in beweging te worden gebracht

Kapha-typen hebben over het algemeen een stabiele en kalme aard, maar lopen een risico op gewichtstoename en lethargie wanneer ze uit balans raken. Als kapha-persoon vermijd je beter zware, vettige voedingsmiddelen en kies je voor licht verteerbare opties. Kruiden zoals kurkuma en zwarte peper kunnen de spijsvertering stimuleren, terwijl het belangrijk is om suiker en zuivel te verminderen.

Met betrekking tot je zorgverzekering kan het als kapha persoon interessant zijn om te kijken naar vergoedingen rondom een leefstijlprogramma. Je komt hier voor een basisvergoeding in aanmerking wanneer het een ‘matig gewicht-gerelateerd gezondheidsrisico’ betreft.

Houd hier rekening mee bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering

Wil je meer weten dan deze korte inleiding over wat ayurveda voor je kan betekenen? Kijk dan in je aanvullende zorgverzekering of je in aanmerking komt voor een behandeling. Let er wel op dat zorgverzekeraars eisen dat ayurvedische behandelaren aangesloten zijn bij een beroepsvereniging. Heb je nog geen aanvullende verzekering, maar wil je dit volgend jaar wel? Onderzoek dan welke zorgverzekering in 2024 het beste bij jou past.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht