Je bent zwanger. Eén glaasje kan toch wel?

post afbeelding

Hoe onschuldig kan het zijn, een drankje tijdens je zwangerschap. Wat de mogelijke gevolgen zijn, legt Diana Koster in dit artikel uit. Haal er uit wat voor jou van belang is.

Af en toe toch niet erg?

Maar liefst 35-50% van de zwangere vrouwen in Nederland drinkt door tijdens de zwangerschap. Deels omdat iedereen in hun omgeving dat ook doet, deels omdat ze een glaasje alcohol bij het eten of op feestjes gewend zijn en deels omdat ze geen idee hebben dat ook af en toe een glaasje alcohol schadelijk kan zijn voor hun baby.

Geen genezing

Het is een misverstand dat alleen de baby’s van alcoholisten schade ondervinden door het alcoholgebruik van hun moeder in de zwangerschap. Ook 1x flink doordrinken (6 glazen op 1 avond) of regelmatig 2-3 glazen op een avond kunnen er voor zorgen dat je baby met het FAS syndroom geboren wordt. Er bestaat geen genezing voor deze ziekte en de gevolgen zijn ingrijpend, zowel voor je baby, als voor jullie als ouders/familie.

Waarom is alcohol schadelijk

Het grootste probleem is dat we niet precies weten wat een ‘veilige’ hoeveelheid alcohol is. Iedereen reageert anders op alcohol. De één kan 6 glazen drinken en heeft ogenschijnlijk nergens last van, de ander staat na 2 glaasjes op haar kop. Dit wordt veroorzaakt omdat ieder lichaam alcohol anders afbreekt, bij de één gaat dit heel snel, bij de ander duurt het veel langer en zijn de effecten veel groter. Je leeftijd, lengte, gewicht, vetpercentage en stofwisseling spelen hierbij onder andere een rol. Maar van de baby weten we nog niet hoe zijn/haar stofwisseling werkt en daardoor kan ook weinig alcohol, grote schade aanrichten. En daar kom je vaak pas achter als je kind naar school gaat.

Een aantal wist-je-datjes

  • Per jaar worden in Nederland 500 kinderen geboren met het FAS syndroom (Foetaal Alcohol Syndroom) omdat hun moeder alcohol heeft gedronken in de zwangerschap.
  • De lever van een (zwangere) vrouw doet er ongeveer 8 uur over om de hoeveelheid alcohol die in 1 glas zit te verteren. Een deel van de alcohol zweet je uit en een deel plas je uit.
  • Je baby krijgt via jouw bloed, via de placenta hetzelfde alcoholpromillage in zijn/haar bloed als jij en ook de lever van je baby doet z’n best die alcohol te verwerken.
  • Alleen plast je baby in het vruchtwater en drinkt dat vervolgens zelf weer op. De alcohol gaat zo als het ware in de recycling.
  • Ook kan je baby niet zweten omdat hij/zij in vruchtwater ligt. Hierdoor doet je baby er ongeveer 24u over om de alcohol van 1 glas te verwerken…. En de baby-lever heeft heel andere zuiveringstaken in deze kwetsbare periode.

Ken je risico’s

Dit blog is niet bedoeld om je ongerust te maken, integendeel. Het is bedoeld om je te informeren, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken als zwangere en niet achteraf denkt ‘had ik dat maar eerder geweten….’, want:

  • Ieder FAS-kind is er één teveel…
  • Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, dus kijk en luister naar de verhalen van de kinderen zelf op de website FASproject.nl …
  • één keer (teveel) drinken kan het leven van je kind (en van jou/jullie als ouders) voor altijd negatief beïnvloeden…
  • dit is één van de weinige ernstige ziekten die geheel te voorkomen is….

Dus: Ben je zwanger of bezig om zwanger te worden? Laat voor de zekerheid ook dat ene glaasje staan!

Lees hier meer over FAS, de kenmerken en symptomen

Bijschrift foto:
Vandaag is een spannende dag voor Manuela. Zie je de foto boven dit bericht? Dat is een deel van de poster met haar gezicht erop. Vanaf 21 mei hangt Manuela in de wachtkamer van alle verloskundigenpraktijken in Nederland. Op deze dag start de nationale campagne Eén glaasje kan toch wel?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Alcohol en seks: een goede combi?

Door Gast Blogger

Masturberen in bijzijn van je partner. Doe jij dat?

Door Astrid Kremers

Steun bij stoppen met roken als je zwanger bent

Door Denise Hilhorst

Na HELLP syndroom nog jaren concentratieproblemen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht