‘Eet je bord leeg, anders krijg je geen toetje’. Die herken je vast wel. Of deze: ‘Kindertjes in Afrika hebben niks te eten, dus wees maar blij dat jij zoveel te eten hebt.’ Nog zo’n klassieker: ‘Oma had in de oorlog altijd honger’. Het zijn typische voorbeelden van zinnetjes die we gebruik(t)en om te zorgen dat kinderen hun bord leeg eten.
Uit een onderzoek van de ‘International Journal of Obesity’ blijkt dan ook dat 92% van de volwassenen zijn bord helemaal leeg eet.
Het is onbeleefd om je bord niet leeg te eten
Het voelt onbeleefd naar de kok toe die heel veel moeite heeft gedaan zo lekker voor mij te koken. Het overkomt mij dus regelmatig dat ik in een restaurant mezelf verontschuldig als ik niet alles heb opgegeten. Ik zeg dan dat het heel lekker was, maar dat het echt teveel was voor mij! Het is toch maf dat ik dit zeg terwijl ik niet zelf heb opgeschept en ook nog gewoon zelf voor mijn maaltijd betaal? Maar lang geleden heb ik geleerd dat ik mijn bord moet leeg eten!
Straffen en belonen werkt averechts
Ik moest mijn bord leeg eten en heb dit ook zo aan mijn kinderen door gegeven, gewoon omdat ik niet beter wist. Uit liefde voor mijn dochters liet ik ze meer eten dan ze wellicht op konden. Gelukkig weet ik nu hoe belangrijk het is dat je als kind, en ook als volwassene, leert voelen en leert luisteren naar je lichaam of het voldoende is geweest. Straffen of belonen met een toetje werkt dus averechts!
Langzaam eten en rustig kauwen
Het is dus nodig om te leren voelen hoe vol je zit door langzamer te eten: Langzaam eten betekent dat je 20-30 keer kauwt op 1 hap! Als je lang kauwt op een hap doe je dus ook langer over het eten van je maaltijd. En als je langer doet over je maaltijd voel je beter het verzadigingspunt en komt het signaal ‘stoppen met eten’. Meestal is dit na circa 20 minuten. Weet dus dat langer over je maaltijd doen je helpt bij het voelen van de verzadiging. Langzaam kauwen is bovendien veel beter voor je spijsvertering. Voeding wordt beter verteerd en beter opgenomen in je lichaamscellen.
Kleinere maag, eerder verzadigd
Ook al zijn ze fysiek niet aanwezig, je kunt nog steeds ‘eet je bord leeg’ horen. Realiseer je dan dat het liefdevol bedoeld was om je als kind te leren te eten, maar dat je nu volwassen bent en hier heel goed zelf over kunt beslissen. Als je vaak eet voorbij je verzadigingspunt gaat je maag vanzelf mee oprekken, waardoor je weer meer kunt eten. Langzamer eten, zodat je minder eet en je maag weer laten krimpen. Een kleinere maag geeft ook weer eerder een verzadigingsgevoel. Dus eet je minder als je de volgende keer uit eten gaat.
Luister naar je eigen stem
Ga dus bij jezelf eens na als jij je bord leeg eet, wat de stemmetjes zijn in jouw hoofd die er voor zorgen dat je door blijft eten. Hoor je net als ik je moeder die zegt dat je je bord moet leegeten omdat er kindertjes in Afrika zijn die niets te eten hebben? Of hoorde je dat je goed moest eten omdat je er nog van moest groeien? Wat het ook is, realiseer je dat het niet jouw stem is die tegen je praat! Het is een ingesleten en aangeleerde gewoonte waar je verandering in kunt aanbrengen. Dat doe je door te luisteren naar de enige die weet of jij genoeg hebt gegeten: jij zelf!
Reageer op dit bericht