Je gezondheid op peil houden als zzp’er

post afbeelding

Wanneer je zzp’er bent, rust een heel bedrijf op jouw schouders. Je werkt wellicht samen met andere freelancers, maar de verantwoordelijkheid komt op jou neer. Het is dan ook logisch dat je zeker niet uit wilt vallen. Voor een goede basis is het belangrijk om je gezondheid op peil te houden. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je indirect goed voor je bedrijf. Het Platform Zelfstandige Ondernemers en ZZP Nederland hebben de krachten gebundeld om ook zzp’ers de mogelijkheid te geven zich te laten onderzoeken op klachten die aan werk gerelateerd zijn. Zo kan arbeidsongeschiktheid wellicht voorkomen worden.

Een gezondheidscheck voor zzp’ers

Werknemers in loondienst dienen aangesloten te zijn bij een arbodienst of bedrijfsarts. Dit is de taak van elke werkgever. Voor zzp’ers is er nog niet zo’n regeling. Toch is een gezondheidscheck een mogelijkheid. Zo kun je elk halfjaar even stilstaan bij je gezondheid, samen met een specialist. Op die manier kun je beoordelen of jouw gezondheid nog op peil is of dat er her en der wel wat verbeterpunten zijn. Door daar actief mee bezig te zijn, voorkom je erger op de lange termijn. Het is altijd beter om preventief bezig te zijn, dan om achteraf klachten te gaan behandelen. In dat geval is het namelijk al veel verder en kost het je veel meer moeite om op het niveau van voorheen te komen. Op www.tulpenfonds.nl kun je meer informatie vinden over een gezondheidscheck en de mogelijkheden die er zijn voor zzp’ers. 

Arbeidsklachten van zzp’ers

Misschien denk je bij arbeidsklachten vooral aan zzp’ers in de bouw, die immers soms zeer risicovol werk doen. De helft van de Nederlandse zzp’ers is echter hoogopgeleid. Bijna al deze mensen hebben een kantoorbaan, en zitten dus vaak achter de computer. Ook hier kunnen werkgerelateerde klachten door ontstaan. Hier wordt vaak veel minder over gepraat, maar de laatste jaren komt er gelukkig steeds meer aandacht voor. Denk aan ergonomische kantoormeubelen, maar ook aan een laptopstand en andere zaken. Op die manier wordt gezond thuiswerken veel eenvoudiger.

Zzp’ers klagen niet

Uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit is gebleken dat veel zelfstandige ondernemers stressklachten hebben. Over de verdere gevolgen voor de gezondheid wordt vaak niet nagedacht. Bovendien zijn zzp’ers geneigd om niet over dit soort gevoelens te praten. Ze zijn bang om opdrachten mis te lopen of te verliezen door over hun zwakte te praten. Zzp’ers klagen niet en daardoor is de kans groter om in een negatieve spiraal terecht te komen. Wanneer je met klachten rond blijft lopen, verergeren deze vaak alleen maar. Een beetje klagen op zijn tijd, is dus zo gek nog niet.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

In het nieuwe pensioenakkoord is een clausule opgenomen over een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Elke zzp’er dient dus binnenkort een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben. De wachttijd bepaalt daarbij de maandpremie. Kies je voor een wachttijd van een half jaar, dan is de premie hoger dan bij de wachttijd van een of twee jaar. De concurrentie tussen werknemers in dienst en zzp’ers zou door dit soort regelingen verkleind moeten worden. Als zzp’er ben je daar niet per se blij mee. Maar als jij je gezondheid goed op peil weet te houden, kun je in ieder geval voor een aantrekkelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering kiezen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht