Je lichaam heeft bijzonder aanpassingsvermogen

post afbeelding

Tijdens mijn vakantie in Bali waande ik mij in een totaal andere wereld. Niet alleen de cultuur, natuur, gebruiken en mentaliteit zorgde hiervoor maar ook de temperatuur. In een ander land pas ik mij graag aan. Ik wil over de bevolking leren, toon respect en leef zoals die plek er voor gemaakt is.

Aanpassingsvermogen

Dit vergt wat aanpassingsvermogen, laat dat nou grotendeels vanzelf zijn gegaan bij mij. Ik werd me er pas van bewust toen ik me af ging vragen waarom ik me zo thuis voel in dit land. Ondanks mijn overduidelijke westerse uiterlijk (1,81m en blank) ging ik op in de omgeving en de bevolking. Er zijn meerdere factoren die aan je lichaam vragen zich aan te passen. Hoe doen wij dat toch?

Sprake van gewenning

Bij alle nieuwe dingen die aanpassing van het lichaam vergen, geldt eigenlijk dat de eerste keer vaak de meeste spanning, onzekerheid, het hoogste genot, de meeste energie en tijd kost. Een tweede keer is er soms al sprake van gewenning zoals de tweede keer bij je schoonouders op bezoek vaak al een stuk minder spannend is dan de eerste keer. Zo passen lichaamsfuncties zich ook aan. Net zo lang totdat het zo optimaal mogelijk functioneert bij de omstandigheden waarin het zich bevindt.

Warmte en luchtvochtigheid

Het eerste waar ik tegenaan liep toen ik in Bali aankwam was de warmte. Kom je net uit een vliegtuig waar de temperatuur met airco kunstmatig laag gehouden werd, sta je zo ineens in je lange spijkerbroek op een vliegveld waar het 30 graden is. Ook de luchtvochtigheid voelde anders dan we in Nederland gewend zijn, deze was aan de hoge kant. Mijn innerlijke thermostaat deed er alles aan om rond mijn basistemperatuur van 37 graden te blijven, door hitteafgifte door de huid en het verdampen van vocht (zweten).

Wennen aan temperatuur

Na 2 dagen trok dit gevoel van overmatig zweten weg en lukte het me zelfs om ’s morgens lekker hard te lopen. Ook dan gutste het zweet wel uit mijn huid maar ik had dan door de dag heen geen last van de hitte. Om helemaal te wennen aan een hoge temperatuur heeft een lichaam 6 weken nodig. Het verdunt dan je bloed waardoor het beter tegen de hitte kan. Mooi dat het lichaam dat aanpassingsvermogen heeft.

Andere voeding

In Nederland eet ik niet vaak pittig. Voor mij niet te veel sambal, pepers, knoflook of scherpe kruiden. Ik krijg dan doorgaans last van mijn darmen. In Bali at ik twee keer per dag pittig, omdat dat daar gemaakt werd van plaatselijke verse producten. Ik heb geen één keer last gehad van mijn darmen of andere ongemakken die ik in Nederland wel ervaar als ik pittig eet. Mijn lichaam paste zich dus prima aan en kon de ingrediënten prima verdragen.

Sociale omgeving

In Bali is het gebruikelijk dat er goed voor elkaar zorgt. Dit uit zich in de aandacht die mensen voor elkaar hebben en de dienstbaarheid die de bevolking uitstraalt. De eerste paar dagen moest ik daar enorm aan wennen. Het voelde nog onwennig om je op je wenken te laten bedienen en van diensten gebruik te maken die waar je in Nederland niet zo snel gebruik van maakt. We lieten ons bijvoorbeeld overal naartoe rijden door een chauffeur. We betaalde er heel weinig voor en hij bleef de hele dag bij ons om ons overal naartoe te brengen. Na dit zo drie keer gedaan te hebben begon ik het eigenlijk alweer ‘normaal’ te vinden. Hetzelfde voor de goedkope prijzen van eten, het dragen van mijn spullen en het constant vragen of ze iets voor je kunnen doen. Het neemt niet weg dat ik het bijzonder bleef vinden en het enorm kon waarderen, maar ik vond het niet meer onwennig.

Rust en lawaai

Mijn verblijf lag in een prachtige omgeving. ’s Morgens hoorde ik allerlei dierengeluiden en stond ik vredig in alle rust op. Weinig afleiding en prikkels, alleen ik met mijn ‘bali kopi’ en vers fruit. Als we er op uit gingen kwamen we ook op minder rustige plekken. Ik weet nog dat we een dagje naar Kuta gingen. De meest toeristische plek van heel Bali. Bij aankomst was ik direct totaal overprikkeld. Al dat verkeer, al die mensen, al die winkels, wat een lawaai! We stapte uit de auto en besloten even rond te lopen en een kijkje te nemen in de stad. Het duurde zo’n 30 minuten voordat ik een beetje gewend raakte aan de schreeuwerige stad. Het lukte me toen om het geluid te filteren en alleen op te nemen wat nuttig was. Al het anderen verdween op de achtergrond.

Een leerzame ervaring

Zo zie je maar weer waar je lichaam allemaal toe in staat is. En het kan geen kwaad om daar zo nu en dan eens bij stil te staan. Sommige dingen gaan natuurlijk lekker vanzelf, andere prikkels lijken nooit te wennen. De soms snelle aanpassing van het lichaam en van de geest zijn bewonderenswaardig. Het maakt ons als mens flexibel en in staat in vele situaties te overleven. Dus wees er zuinig op en zorg goed voor jezelf!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Overmatig zweten tijdens het sporten? Vijf tips!

Door Gast Blogger

In alle rust en privacy genieten van een privé sauna

Door Gast Blogger

Tips over voeding tijdens je zwangerschap

Door Redactie GezondTotaal

Voedingsfabels

Door Vera Wisse

Reageer op dit bericht