Je loopt vast. Naar wie ga je dan

post afbeelding

Wanneer je last hebt van psychische problemen, is het belangrijk om hier hulp bij te zoeken. Alleen, waar moet je beginnen? In het web van huisartsen, praktijkondersteuners, psychologen en psychiaters is het soms lastig om te begrijpen waar je nou precies moet aankloppen. Om deze zoektocht wat makkelijker te maken, help ik je in dit artikel op weg.

Door: Marjolein de Lange

De huisarts

Een goede eerste stap is vaak de huisarts. De huisarts bekijkt hoe ernstig je klachten zijn en waar ze vandaan komen. Vervolgens verwijst hij je door. Eerst kijkt men of ze je binnen de huisartsenzorg kunnen helpen, bijvoorbeeld door de praktijkondersteuner (POH). Als dit niet het geval is, dan krijg je een verwijzing naar de zogenaamde ‘generalistische basis GGZ’. Dit is voor lichte en matige problemen. Voor meer tot zeer complexe aandoeningen krijg je een verwijzing voor de gespecialiseerde GGZ.

De praktijkondersteuner huisarts (POH-GGZ)

Als je binnen de huisartsenzorg niet verder komt, dan kom je terecht bij de POH-GGZ. De praktijkondersteuner GGZ signaleert, diagnosticeert en ondersteunt bij psychische problemen. Dit gebeurt in samenwerking met je huisarts. De POH kijkt of hij de psychische aspecten van je probleem helder kan krijgen en kiest voor psycho-educatie (uitleg over je klachten), een kortdurende begeleiding en/of juiste doorverwijzing dan wel preventie.

De psycholoog

Wanneer je geen (voldoende) ondersteuning vindt binnen de huisartsenzorg, zal de huisarts, of de POH-GGZ je doorverwijzen naar de eerder genoemde generalistische basis GGZ of de gespecialiseerde GGZ. Dit hangt af van de ernst van je klachten. In beide gevallen kom je uit bij de psycholoog. Een psycholoog is iemand die een masterdiploma in de psychologie heeft gehaald aan de universiteit. Psychologen mogen geen medicatie voorschrijven en zullen daarom vaak voor een behandeling kiezen die bestaat uit praten.

Specialisaties

Veel psychologen hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde stroming met bijhorende behandeling. Hierdoor heb je naast de reguliere psycholoog, nog drie soorten psychologen:

  • Een GZ-psycholoog is een psycholoog die na zijn masterdiploma een extra studie heeft gevolgd en werkzaam kan zijn in alle sectoren van de gezondheidszorg. Gz-psychologen die zich niet gespecialiseerd hebben richten zich veelal op kortdurende hulpverlening, voor lichte tot matig complexe psychische problemen. Dit kan uiteenlopen van behandeling van stoornissen als angst en depressie tot problemen die samenhangen met lichamelijke ziekten of handicaps.
  • Een klinisch psycholoog is een gespecialiseerde GZ-psycholoog. Een klinisch psycholoog heeft veel kennis en ervaring op het gebied van diagnostiek en behandeling van meer complexe psychische problemen.
  • Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe klachten die vaak samenhangen met de persoonlijkheid van de persoon. De behandeling is vaak langduriger en intensiever dan die van bijvoorbeeld een reguliere psycholoog of de GZ-psycholoog.

Dit betekent dus dat het vaak afhangt van je klachten bij wat voor psycholoog je terecht komt. De meeste mensen worden behandeld door reguliere psychologen of GZ-psychologen. Die geven kortdurende behandelingen voor de wat vaker voorkomende problemen. Wanneer je last hebt van meer ernstige of langdurige problemen dan kom je in behandeling bij de klinisch psycholoog of psychotherapeut.

De psychiater

Een psychiater is een arts of dokter die zich gespecialiseerd heeft in de psychiatrie en het behandelen van psychiatrische stoornissen. Door de opleiding als arts kan de psychiater een diagnose stellen en medicijnen voorschrijven. Dit betekent dat je vaak pas met een psychiater in contact komt wanneer er medicatie in beeld komt. Vaak wordt er in dit geval gekozen voor een gecombineerde behandeling, waarbij de psycholoog zich richt op de psychologische behandeling en de psychiater zich vooral zal bezighouden met behandeling in de vorm van medicatie. De psychiater is wel bevoegd om behandeling te geven op hetzelfde niveau als een psychotherapeut.

Online verkennen

Kortom: wanneer je hulp wilt zoeken voor je psychische klachten, ga je eerst naar je huisarts. Deze kent jou vaak al wat langer en kan goed inschatten wat je zou kunnen helpen. Als je de stap naar een face-to-face behandeling eigenlijk te groot vindt, kun je altijd nog overwegen om Internet Therapie te gaan doen. Ook dan ben je onder behandeling van een psycholoog. Dit kan dan vanuit je eigen huis en in je eigen tempo.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Een lastig gevoel: schaamte

Door Bart Timmers

Gezonder leven? Stop met stoppen. Ga starten.

Door Bart Timmers

Seks en bekkenbodem

Door Linda Ernste

Problemen met de schildklier

Door Pauline Ottervanger

Reageer op dit bericht