Je voelt je gezond, maar ben je dat ook?

post afbeelding

Als je geen klachten hebt, is een medische check-up dan wel nodig? Het is een van de vragen die de laatste tijd regelmatig worden gesteld, nu her mogelijk is om zonder medische indicatie een MRI scan te laten uitvoeren in Duitsland. Meestal moet deze test zelf worden betaald en kan er gekozen worden voor verschillende opties. Een MRI-scan werkt met radio- en geluidsgolven en niet met röntgenstraling. De techniek is daarmee onschadelijk en volledig pijnloos. Omdat een scanner erg veel lawaai maakt, krijgt de onderzochte oordopjes in of bijvoorbeeld een koptelefoon met muziek op.

Het idee om langere tijd opgesloten te zitten in een soort nauwe buis is voor mensen met claustrofobie of gevoelens die daarop lijken een problematische zaak. Tegenwoordig zijn er ook open MRI scans. Hierbij is de buis breder en kan bij het maken van de meeste beelden het hoofd buiten de buis blijven. Als een mri scan hersenen jou minder beangstigt bij een preventief of gericht onderzoek, praat daar dan over met je arts.

Wat kan je verwachten bij een preventieve MRI scan?

Een dergelijke medische check-up kan voor het gehele lichaam zijn, maar ook beperkt. Behalve het idee dat je wilt weten of alles in orde is als je je gezond voelt, zijn er ook regelmatig specifieke angsten. Zo zal iemand die gestopt is met roken soms een indruk willen hebben hoe het zit met zijn longen. Het kan ook zijn dat iemand zich zorgen maakt over een bepaalde ziekte die veel in de familie voorkomt en om die reden een hersenscan willen laten maken.

Voorafgaand aan het onderzoek zal een arts je een groot aantal vragen stellen. De antwoorden zijn van belang voor de beelden die worden gemaakt. Dat kunnen er duizenden zijn.

De discussie rond preventieve MRI-scans

Er zijn voor- en tegenstanders van deze vorm van onderzoeken. Volgens de instituten die ze uitvoeren wordt bij 1% van de scans een medisch probleem ontdekt. In 4% van de onderzoeken wordt in overweging gegeven nader onderzoek te laten doen.

De voorstanders wijzen erop dat omdat deze scans worden uitgevoerd bij mensen die zich gezond voelen het mogelijk is om problemen in een vroeg stadium op te sporen en daardoor mensenlevens te redden.

De tegenstanders hebben het er moeilijk mee dat in sommige gevallen de keuze om verder onderzoek te laten doen op de schouders van de patiënt neerkomt. Het zou daarmee kunnen leiden tot onnodige ingrepen die zelfs levens kunnen kosten.

Het aneurysma en het ‘belang’ van onwetendheid

Bij ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking komt een aneurysma in de hersenen voor, dit is een soort uitstulping van een slagader. Als deze uitstulping groter wordt en barst, zal dat bijna zeker tot een plotselinge dood leiden. Maar een operatie is bijzonder complex en zal ook tot de dood of bijvoorbeeld verlamming kunnen leiden. Het is de vraag of onwetendheid dan meer in het belang is van een patiënt of juist niet.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

De voordelen van groentesappen

Door Redactie

Nachtrust problemen? 12 tips om goed te slapen

Door Gast Blogger

Verzorgingsproducten die je af en toe zou moeten vervangen

Door Redactie

Reageer op dit bericht