Jezelf motiveren op weg naar stoppen met drugs

post afbeelding

Het gebruik van soft- en harddrugs is in Nederland orde van de dag. In verschillende leeftijdscategorieen zijn er vele mensen die dagelijks of met enige regelmaat drugs gebruiken. Dat deze verslaving niet goed voor je is, hoeft niemand je uit te leggen. Het stoppen met deze verslaving is een verstandige, maar voor velen ook een moeilijke keuze. Als je eenmaal in het traject zit om te stoppen, of je wil dit zo snel mogelijk in gang zetten, dan is het belangrijk om jezelf te blijven motiveren om dit vol te houden. Wij zetten een aantal manieren voor je op een rij om het stoppen met drugs vol te houden en jezelf hierbij te blijven motiveren.

Benoem de voordelen en nadelen

Hoe gek het ook klinkt, het gebruik van drugs heeft voor je eigen gevoel vaak voor- en nadelen. De voordelen zijn bijvoorbeeld dat je je er prettig door voelt, makkelijk rust kunt vinden of dat je je op bepaalde momenten beter kunt concentreren. Toch kleven er ook vele nadelen aan, die je aan jezelf kunt benoemen. Het kost veel geld, het is slecht voor je gezondheid, je conditie er onder lijdt en dat je wellicht minder goed gaat functioneren. Door deze dingen bewust onder ogen te komen, helpt het je vaak om de motivatie om te stoppen hoog te houden.

Zoek steun in je omgeving

Dat tijdens het afkicken drugs door je hoofd blijft spoken, is niet gek. Je bent er aan verslaafd geweest en dat kun je niet zomaar uitzetten. In veel gevallen helpt het om hierin te praten met iemand. Een vriend, een familielid, een arts, of iemand anders waar je je prettig bij voelt. Waar velen zich voor dit proces schamen, zijn juist vele mensen erg trots op je dat je probeert te stoppen. Door erover te praten, zul je je gesterkt voelen. Mensen helpen je, denken met je mee en geven je steun, en dat kan precies het laatste zetje in de rug zijn wat je nodig hebt.

Geef niet op

Het proces van afkicken is enorm zwaar. Het is een lastig proces wat je niet in de koude kleren gaat zitten. Toch is het belangrijk om sterk te blijven, niet op te geven. Tijdens het proces van afkicken zullen zware momenten volgen. Momenten dat je het niet meer ziet zitten en je je gaat afvragen waarom je dit doet. Juist dat is het moment om jezelf niet te laten kennen. Denk terug aan de nadelen die je eerder benoemd hebt, denk aan de gesprekken die je met naasten hebt gehad en hoe trots ze op je zijn. Deze dingen zullen je helpen in het lastige proces en kunnen jou helpen op de momenten dat je het moeilijk vindt om de moed er in te houden.

Het allerbelangrijkste is dat er aan afkicken meer voordelen kleven dan aan het gebruik van drugs. Afkicken doe je dus niet voor niets. Een lange, lastige reis, die de moeite meer dan waard zal zijn.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht