Kapselvorming bij borstvergroting

post afbeelding

Hoe ontstaat kapselvorming?

Dat weten we niet precies. Wat we wel weten is dat het een heel laaggradige infectie is, waar je dus helemaal niet ziek van wordt. We dragen allemaal huidbacterieen met ons mee, en met name de staphylococcus epidermidis zorgt voor een biofilm om de prothese heen. Ook de kwaliteit van de prothese, manier van plaatsen beinvloedt kapselvorming.

Wat kun je er tegen doen?

Vooral rondom de operatie kan de plastisch chirurg en zijn of haar team de kans op kapselvorming verkleinen: antibiotica via het infuus geven, de protheses spoelen in een badje van antibiotica, de tepels afplakken (daar zitten veel huidbacterien), netjes opereren, getextureerde protheses gebruiken. Protheses inbrengen via een litteken in de borstplooi, geeft de minste kans op kapselvorming. Niet roken en goed de adviezen van de specialist opvolgen zijn ook heel belangrijk

Wanneer heb je dan wel last van kapselvorming?

In 2-5% van alle vrouwen die borstprotheses hebben, kan dat kapsellaagje te dik worden. Dit noemen we dan een kapselcontractuur. Dit is dan nog steeds goedaardig, maar je borsten veranderen dan van vorm en voelen hard en pijnlijk aan.

Wat als je een kapselcontractuur hebt?

Heb je pijnlijke en harde borsten, dan kan het zijn dat je een kapselcontractuur hebt. De plastisch chirurg kan dan met een operatie dit kapsel verwijderen en weer nieuwe protheses plaatsen. Wel is het zo dat hoe vaker je opereert, hoe meer kans je op een kapselcontractuur hebt.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tepeltatoeage na borstreconstructie. De Kers op de Taart!

Door Judith Doodeman

De top 3 trends cosmetische chirurgie

Door Gast Blogger

Dilemma: slaan of geslagen worden

Door Verena Germeraad

Borstkanker heb je niet alleen

Door Jolanda Hamers

Reageer op dit bericht