Ken jij een sociopaat? Check het hier!

post afbeelding

Omdat een sociopaat een persoonlijkheidsstoornis heeft, is het vaak lastig te bepalen of het echt gaat om een sociopaat. Er zijn andere stoornissen die er sterk op lijken, zoals narcisme en psychopathie. De definitie van een sociopaat is gebaseerd op bepaalde karaktertrekken. Heeft degene die jij kent meer dan 3 van deze 7 kenmerken? Dikke kans dat hij een sociopaat is!

Geen respect voor sociale regels

Er zijn in het dagelijks leven heel veel sociale regels, die voor iedereen normaal zijn. ‘Elkaar geen pijn doen’, ‘niet schelden’ en ‘beleefd zijn tegen ouderen’ zijn enkele voorbeelden. Er zijn ook praktische sociale regels: ‘laat het toilet schoon achter’, ‘was je handen voor het eten’ en ‘ruim je spullen op’ bijvoorbeeld. Een sociopaat heeft per definitie geen respect voor sociale regels. Hij zal zich er best aan houden, maar dat doet hij dan vooral omdat het in zijn eigen voordeel is.

Liegen en bedriegen

Een sociopaat heeft er doorgaans weinig moeite mee om te liegen. En niet alleen een leugentje om bestwil! Hij is bijvoorbeeld best bereid om er meerdere identiteiten op na te houden. Sociopaten misleiden anderen en hebben ook weinig moeite met diefstal. Maar altijd staat hun eigen gewin voorop. En dat betekent ook dat ze best eerlijk kunnen zijn als de kans om betrapt te worden te groot is.

Niet nadenken over gevolgen

Veel sociopaten zijn erg impulsief. Ze houden niet zo van de lange termijn planning. Ook hebben ze vaak moeite om lange termijn doelen te halen. Ze stellen dingen uit tot het laatste nippertje. Bovendien vinden ze het moeilijk om te gaan met mensen die wél dingen vooruit plannen. Ze hebben zelden respect voor de planning van anderen en ze houden er dus ook geen rekening mee.

Agressief gedrag

Een sociopaat zal iemand bedreigen of zelfs fysiek pijn doen om zijn doel te halen. Hij heeft totaal geen berouw over wat hij doet en leeft niet mee met de pijn van een ander. Hierin ligt ook de grens tussen een sociopaat en een psychopaat: iemand wordt een psychopaat genoemd als hij erg veel agressief gedrag vertoont of gewelddadig wordt. Een sociopaat heeft zichzelf meer onder controle en zorgt dat zijn gedrag geen schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld zijn baan of zijn image.

Veiligheid is onbelangrijk

Sociopaten geven doorgaans weinig om hun veiligheid. Ze zijn impulsief en avontuurlijk. Ze gaan bijvoorbeeld zonder twijfels bungeejumpen, parachutespringen en bergbeklimmen. Dat geeft hen een heel populair image, maar is voor de omgeving niet altijd makkelijk. Ze houden namelijk ook totaal geen rekening met de veiligheid van anderen. Het is dus aan de ander om duidelijke grenzen te stellen, want een sociopaat zal (te) gemakkelijk zichzelf of anderen in een gevaarlijke situatie brengen.

Ze hebben geen echte commitment

Een sociopaat voelt geen echte verantwoordelijkheid en commitment. Hij kan wel heel lang de schijn ophouden. Maar hij kan ook zomaar ineens het bijltje erbij neergooien. Gaat het bijvoorbeeld niet goed in de relatie, dan kan hij ineens besluiten te vertrekken. Je ziet hierin het verschil met een narcist: die zal nooit zomaar weglopen maar juist vast blijven houden aan de relatie. Een narcist wil geprezen en geliefd worden, terwijl dat een sociopaat veel minder kan schelen.

Geen schuldgevoel

Het laatste duidelijk kenmerk van een sociopaat is het feit dat hij geen schuldgevoel heeft. Vergis je niet: hij kan zich heel berouwvol tonen. Hij voelt het alleen niet echt zo. Hij doet alsof om zijn image te behouden en zichzelf te beschermen. In feite voelt hij zich vooral geïrriteerd omdat hij het maar aanstellerij vindt.

Een sociopaat is niet altijd gemakkelijk om mee om te gaan. Zolang je er geen persoonlijke relatie mee hebt, gaat het meestal wel goed. Bovendien kan een sociopaat heel vriendelijk en charmant zijn! Hij richt zich volkomen op jou en doet van alles om jou te pleasen. Dit gedrag kan echter gemakkelijk omslaan en dan is een sociopaat wel heel moeilijk om mee te leven. Herken jij meer dan 3 van deze 7 kenmerken bij jezelf of bij een ander?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Ook in een gezonde levensstijl past een stukje gebak 

Door Redactie

Hoe mediteren kan helpen bij ontspanning

Door Redactie

Verschillen tussen Indica, Sativa en Hybride wietzaden

Door Redactie

Zo verklein je de kans op een griepje

Door Redactie

Reageer op dit bericht