Keukenpraat, de keuken is de nieuwe conversatieruimte in huis

post afbeelding

Kip of ei?

“Welkom! Leuk dat we konden afspreken om een keer samen koffie te drinken. Kom binnen, de woonkamer is…” Rechts, wil ik zeggen, terwijl mijn bezoek langs me heen naar links loopt. De keuken in. Die met zijn houten eettafel uitnodigt tot áánzitten. Blijkbaar meer dan onze gezellige woonkamer. Het is sinds 2010 een trend, zo’n woon-/conversatiekeuken. Dat onze keuken uit 2008 stamt, is een kip-of-ei-verhaal.

Middelpunt

De eerste keren verbaasde ik me erover dat mensen in één streep de keuken in liepen. Later loodste ik zelf iedereen mijn kooktempel binnen en niemand die ervan opkeek of erdoor beledigd was. Sinds een aantal jaar schijnt er een aardverschuiving plaatsgevonden te hebben. Mensen zitten tegenwoordig liever in een keuken, dan in een woonkamer. Ook de Zweedse Eva-Lotta Sjöstedt, directeur van Ikea Nederland, viel dat op. Volgens haar is de Nederlandse keuken het middelpunt van het huis, waar steeds meer activiteiten plaatsvinden, buiten boterhammen smeren en de huisdieren voeren. Is het het gemak voor de gastvrouw/-heer, die alles binnen handbereik heeft om familie en vrienden te voorzien van culinaria? Het feit dat samen koken en eten een sociale activiteit is? Dat je beschermd achter een tafel kunt zitten? De kortere afstand tot je gesprekspartner? Ik weet het niet en kan de reden ook niet herleiden.

Sociaal

Feit is wel dat de keuken als leefkamer een opmars maakt. Uiteraard heeft niet iedereen de balzaal tot zijn beschikking, waarmee de woonbladen ons verlekkeren. Maar elke keuken heeft wel een (klap)tafel of barretje om aan te zitten. En zeg nou zelf, een drankje aan de keukentafel met een gezellige gesprekspartner, dat is toch het meest knusse ogenblik van de dag? Wellicht willen we dat moment verlengen door vaker aan die tafel te zitten. Al dan niet met een kop koffie, laptop en sociale media onder handbereik.

Lees ook: de nieuwste keukentrends


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Musthave keukenhandigheidjes

Door Gast Blogger

Lichter leven – licht is een primaire levensbehoefte

Door Gediz Turan

Superfoods

Door Vera Wisse

Aantrekken of afstoten

Door Gediz Turan

Reageer op dit bericht